Otkrivena egzoplaneta sa džinovskim prstenovima

Mlada egzoplaneta pod imenom J1407b ima gigantski sistem prstenova, koji je daleko teži i otprilike 200 puta veći od Saturnovog sistema prstenova.

Pročitajte i: Da li trag njihovog zagađenja može otrkiti postojanje vanzemaljaca?

Na osnovu zakrivljenosti svetla, tim je otkrio da je prečnik sistema prstenova otprilike 120 miliona kilometara i da sadrži otprilike Zemljinu masu u česticama prašine koja zakrivljuje svetlost. Prstenovi su danima blokirali otprilike 95 odsto zvezdine svetlosti – što znači da sadrže mnogo materijala za nastajanje prirodnih satelita. Naučnici su već otkrili najmanje jednu prazninu u strukturi prstenova, što se može objasniti nastajanjem satelita s masom jednakoj onoj između masa Zemlje i Marsa, koji ima period obilaska oko J1407b gotovo dve godine.

Otkrijte i: Tražimo život na pogrešnim mestima

Prstenovi će se verovatno istanjiti tokom sledećih nekoliko miliona godina, nakon čega će najverovatnije nestati formacijom satelita. "Međutim, sve do 2012. godine dok nismo otkrili takav sistem, niko nije vidio ništa slično. To je prvi snimak formacije satelita na nivou od milion kilometara koji kruži oko divovske planete, koja pak kruži oko zvezde", objašnjava Mamajek.

Naučite i: Jedna planeta sa dve zvezde

Period obilaska J1407b oko svoje zvezde otprilike je jedna decenija, a masa bi mu mogla biti veća od mase 40 Jupitera. "Kada bismo mogli da zamenimo Saturnove prstenove sa prstenovima planete J1407b, bili bi lako vidljivi tokom noći i mnogo veći od Meseca", zaključuje Kenvurdi. Mogli bismo ih videti golim okom.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...