Kako čitanje knjiga utiče na naš mozak?

Čitanje može da izazove stvarne i merljive promene u mozgu koje mogu potrajati i do pet dana posle čitanja, objavili su američki naučnici.

Kako čitanje knjiga utiče na naš mozak? Foto: Thinkstock

Novo istraživanje stručnjaka s američkog univerziteta Emori pokazalo je da čitanje knjiga može da osnaži veze između moždanih ćelija i trajne neurološke promene, slično kao mišićno pamćenje.

Otkrijte i: Skrivene biblioteke Pariza

Promene su uočene u levom temporalnom korteksu, delu mozga odgovornom za jezik, kao i u glavnoj osetljivoj zoni mozga. Neuroni te zone povezani su s podsticanjem svesti da misli da radi nešto što zapravo ne radi, fenomen poznat kao simulirana spoznaja. Na primer, samo zamišljanje da trčimo može da aktivira neurone povezane s trčanjem.

Pogledajte i: Smem li da čitam?

"Neurološke promene koje smo otkrili, povezane s telesnim osećajem i sistemom pokreta, ukazuju na to da čitanje romana može da se prenosi u telo protagoniste", rekao je profesor neurologije Gregori Berns, glavni autore studije i istakao: "Od ranije smo znali da nas dobra priča može, u prenesenom značenju, uvesti u kožu nekog lika, a sada znamo da se događa i nešto na biološkom nivou".

Saznajte i: Zašto bi svi trebalo da pročitamo knjige o Hariju Poteru?

(Izvor: Tanjug)bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...