Koliko [X] možemo da pojedemo pre nego što nas ubije?

Toksikolozi imaju izreku koja kaže da "doza čini otrov", što znači da bilo šta i sve može da nas ubije ukoliko je u pitanju dovoljno velika količina.

179 šoljica espresa


Foto: National Geographic Srbija

Umerena doza kofeina je nešto što nas može razbuditi ujutru. Veoma velika doza kofeina je trovanje kofeinom, kada najgori deo ispijanja kafe uzrokuje: nemir, anksioznost, nesanicu, uznemiren stomak i brže kucanje srca. Ako se dovede do još većeg nivoa, kofein može da preoptereti nervni sistem toliko da izazove srčanu aritmiju ili srčani zastoj.

Umerena smrtonosna doza za odrasle je oko 11 grama. Trovanje kofeinom je izuzetno retko i veoma je teško da se dogodi samo usled uzimanja kafe. Međutim, kafa uz pilule i energetska pića bogata kofeinom može da dovede do problema.

47 kašičica soli


Foto: National Geographic Srbija

Kao što svi oni koji su čitali ili slušali priče o preživljavanju u divljini - ne treba piti morsku vodu. U njoj je daleko više soli nego što naše telo može da podnese.

Poput kalijuma, natrijum je elektrolit koji reguliše vodu koja teče iz i u naše ćelije. Kada ima previše natrijuma u međuprostornoj tečnosti koja kupa naše ćelije, voda će prirodno napustiti te ćelije osmozom kako bi se povratio balans. To uzrokuje skupljanje ćelija. Najočigledniji simptomi hipernatremije, ili povećane koncentracije soli, su neurološki: nereagovanje, letargija, slabost. Previše soli može izazvati napade ili komu.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...