Životni vek čoveka se menja

Ljudi širom sveta živeli su u proseku do svojih 71,5 godina u 2013, dok je u 1990. godini očekivani životni vek iznosio 65,3 godine, navodi se u najnovijem istraživanju, uprkos povećanom broju smrtnih slučajeva od karcinoma jetre i hronične bolesti bubrega.

Istraživanje, međutim, otkriva i da je stopa smrtnosti od nekih glavnih hroničnih oboljenja u porastu, uključujući rak jetre izazvan hepatitisom C (porast od 125 odsto od 1990. godine), poremećaje izazvane konzumiranjem droge (porast od 63 odsto), hroničnu bolest bubrega (u porastu 37 odsto), dijebetes (u porastu od 9 odsto) i rak pankreasa (u porastu od 7 odsto).

Otkrijte i: Pušenje može eliminisati Y hromozom iz ćelija

Istraživanje globalnog tereta bolesti 2013, koje je finansirala Fondacija Bil i Melinda Gejts, takođe otkriva da su zemlje sa malim prihodima poput Nepala, Ruande, Etiopije, Nigera, Maldiva, Istočnog Timora i Irana uspele da naprave izuzetan uspeh u poslednje 23 godine, jer im se očekivani životni vek povećao za čak 12 godina kod oba pola. U Indiji je, takođe, došlo do dobrog napredovanja životnog veka, koji je skoro sedam godina duži za muškarce, odnosno 10 godina duži za žene.

Pročitajte i: Prvi biološki dokaz o uticaju meditacije na rak

Istraživanje je takođe pokazalo da je samoubistvo rastući problem javnog zdravlja u Indiji, dok se polovina samoubistava širom sveta desi samo u Indiji i Kini. Uprkos dramatičnim padovima u stopi smrtnosti dece ispod 5 godina starosti sa 7,6 miliona 1990. godine na 3,7 miliona 2013. godine, istraživanje ukazuje da infekcije respiratornog trakta, malarija i dijareja još uvek spadaju u pet najčešćih uzročnika smrtnosti kod dece, odnoseći skoro 2.000.000 dece svake godine.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.