Ugledni japanski stručnjak za svemirske liftove gost Beograda

Poznati japanski profesor Hiro Fudži predstaviće zainteresovanoj publici Naučnog kluba Centra za promociju nauke tehnologije neophodne za - izgradnju svemirskog lifta!

Ugledni japanski stručnjak za svemirske liftove gost Beograda Foto: Wikimedia Commons

U okviru serijala predavanja Moja nauka, profesor Hiro Fudži iz Japana će održati predavanje na temu svemirskih lifotva u Naučnom klubu CPN-a, u petak, 26. decembra 2014. godine, u 19 časova. 

Profesor Fudži će tokom svog predavanja "Forefront space technology and airborne wind energy" pričati o vodećim svemirskim tehnologijama i vazdušnim turbinama u kontekstu svemirskih liftova. On će predstaviti najnovija tehnološka dostignuća u pogledu takozvanih svemirskih traka, koje se, između ostalog, mogu koristiti za izgradnju svemirskog lifta.

Fudži je tokom četrdeset godina rada objavio oko 150 naučnih radova o dinamici i upravljanju infrastrukturama u svemiru i obučio više od 200 studenata master i doktorskih studija. Trenutno je profesor emeritus na tokijskom Metropoliten institutu i profesor aerokosmonautike na Nihon univerzitetu i Tehnološkom institutu Kanagava u Tokiju. Profesor Fudži drži počasni doktorat Univerziteta u Beogradu.

Osnivač je i predsednik kompanije TMIT & Co. Ltd i naučni saradnik japanske svemirske agencija JAXA. Pridruženi je član poznatog Američkog instituta za aeronautiku i astronautiku i predstavnik prvog projekta koji je uspešno sproveo postavljanje trake u svemiru, veoma bitnog aspekta izgradnje svemirskih liftova.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.