Uskoro ćemo saznati detalje o skeletu iz "Aleksandrove grobnice"

Sledećeg meseca ćemo imati priliku da saznamo detalje o misterioznom skeletu pronađenom u grobnici iz vremena Aleksandra Velikog, ističu u grčkom Ministarstvu kulture.

Uskoro ćemo saznati detalje o skeletu iz "Aleksandrove grobnice" Jedan od predmeta otkrivenih u grobnici Foto: Profimedia

U novembru je u Amfipolisu, u grobnici iz 4. veka pre nove ere, otkriven skelet, a naučnici će uskoro podeliti s javnošću detalje o njemu.

Pogledajte i: Ogroman podni mozaik otkriven u Grčkoj

"Rezultati makroskopske studije koštanog tkiva koji će otkriti pol, godine i visinu biće saopšteni u januaru", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prečnik grobnice iznosi 500 metara, a nalazi se na dubini od 30 metara u brdu na severu Grčke. U njoj su pronađene skulpture sfingi i karijatida, mozaici i novčići s likom Aleksandra Velikog, zbog čega su se u medijima pojavile spekulacije da je u njoj sahranjena Olimpija, majka slavnog vladara, ili njegova supruga Roksana.

Pročitajte i: Pronađen antički džin

Ipak, u pomenutom saopštenju navodi se da su glasine o tome da je reč o Olimpijinom skeletu neosnovane.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.