10 najboljih lokacija za posmatranje polarne svetlosti

Na najvišim i najnižim geografskim širinama naše planete, Sunce, atmosfera i magnetizam se kombinuju bojeći nebo raznobojnom svetlošću. Pogledajte koja su mesta na svetu kao stvorena za uživanje u ovom neverovatnom prizoru...

10 najboljih lokacija za posmatranje polarne svetlosti Foto: Wikimedia Commons

Na severu ta svetlost poznata je kao aurora borealis ili severna svetlost, dok se na jugu naziva aurora australis ili južna svetlost.

Aurore uopšte nisu retke. Na 100 do 300 kilometara iznad Zemlje sudari su osvetljeni neonski zelenom svetlošću, povremeno crvenom ili ružičastom, a ređe ljubičastvom. Međutim, da bi ste ih videli sa tla potrebni su određeni uslovi poput mraka, vedrog neba, naročito aktivnog Sunca i idealne lokacije.

Dve "zone aurora" na Zemlji javljaju se kao ovali preko severnog i južnog (magnetnog) polja. Do sada niko nije video aurore van ovih zona, a čak ni pozicioniranje unutar njih ne garantuje da će biti vidljive. Ipak, neke lokacije su u određeno vreme poprilično siguran dobitak.

Predstavljamo vam deset tačaka na planeti odakle se najbolje može videti polarna svetlost. Bez sumnje Aljaska je sigurno jedna od prvih mesta na koje pomislite kada se kaže Severni pol i zima, pa da počnemo odatle.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.