Kina je pretnja za američku elektroenergetsku mrežu

Direktor Državne bezbednosne agencije (NSA) upozorio je Kongres u četvrtak da Kina i "još jedna ili dve" druge države trenutno imaju sposobnost da oštete američku elektroenergetsku mrežu hakerskim napadima.

Kina je pretnja za američku elektroenergetsku mrežu Foto: Wikimedia Commons

Admiral Majkl Rodžers, direktor NSA i ujedno prvi čovek Sajber komande Sjedinjenih Država, govoreći pred Obaveštajnim komitetom, rekao je da glavni sistemi, poput infrastrukture koja pruža energiju za kuće i postrojenja širom zemlje, mogu biti oboreni hakerskim napadima iz inostranstva koje sponzorišu države.

Određene nacije redovno izvode elektronsko "izviđanje" u pokušaju da se dobro infiltriraju u komunalne sisteme za slučaj da strane vlade narede da se postrojenja koja od njih zavise, poput hemijskih fabrika, fabrika za prečišćavanje voda i druga bitna infrastruktura, isključe.

"Sve to me navodi da verujem da je samo pitanje kada ćemo, a ne da li ćemo, videti nešto dramatično.", rekao je direktor NSA.

Vodeće ličnosti američke obaveštajne zajednice i Kongresa već dugo upozoravaju na potencijalno katastrofalne posledice ukoliko te mreže probiju i unište strani učesnici sa štetnim namerama, ali su Rožersove primedbe ove nedelje među najtežim ikada, ne samo zbog toga što dolaze od pojedinca koji se nalazi duboko u administraciji, već zato što dolaze od osobe koja je najverovatnije najkvalifikovanija za tu temu.

"Gledamo kako mnogobrojne države ulažu u takve mogućnosti.", upozorio je Rožers, koji je imenovao jedino Kinu, kao jednu od zemalja koje imaju tu moć.

Rodžers, stručnjak za kriptologiju koji je deceniju proveo u američkoj mornarici, zamenio je generala Kita Aleksandera na čelu Sajber komande i NSA u aprilu, manje od godinu dana pošto je general Aleksander postao predmet međunarodnog skandala kada je bivši obaveštajac Edvard Snouden počeo da šalje novinarima poverljive informacije o programima tajnog prisluškivanja koje su koristile Sjedinjene Države i njene saveznice.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.