Irački pilot umesto svojoj vojsci dostavio pomoć teroristima

Irački pilot slučajno je ispustio pomoć i municiju na teritoriju koju kontroliše Islamska Država. One su bile namenjene za pomoć snagama iračke vlade na zapadu zemlje, ali su greškom završile kao pomoć neprijatelju.

Irački pilot umesto svojoj vojsci dostavio pomoć teroristima Foto: USAF

Grešku su potvrdila dva iračka zvaničnika koja su rekla da je pomoć u hrani, vodi i municiji bila namenjena za provinciju Anbar. Međutim, neiskusni pilot je "pobrkao lončiće" i izručio tovar na pogrešeno mesto.

"Tim vojnicima su očajnički trebale zalihe.", rekao je poslanik u iračkom parlamentu Hakim Al-Zamili. Međutim, one su završile u rukama Islamske Države zbog "pogrešnih planova komandanata u iračkoj vojsci i neiskustva" među iračkim pilotima. Brigadir Vojske Iraka, koji nije želeo da bude imenovan rekao je da se incident dogodio 19. septembra i požalio se na nedostatak vremena provedenog u letu, kao i borbenih veština nekih pilota u vazduhoplovstvu.

"Svi piloti su neiskusni, mladi i novi.", rekao je brigadir.

U međuvremenu u Siriji, krajem septembra koalicione snage predvođene Sjedinjenim Državama uništile su silose i druge mete u delovima severne i istočne Sirije kojom upravlja Islamska Država, ubijajući civile i ranjavajući borce Islamske Države, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Noćno bombardovanje uništilo je mlinove i skladišta žita u Manbidžu, gradu na severu Sirije koji drže militanti. Koalicione snage su možda pogrešno zamenile zgrade za utočište militanata, dodaje se u izveštaju.

Vojska SAD-a je odgovorila na optužbe, tvrdeći da su vozila Islamske Države bila pored silosa za skladištenje žita i da nema dokaza o civilnim žrtvama.

Uništavanje silosa u Manbidžu je samo ubilo civile, kaže Rami Abdulrahman, šef Opservatorije koji tvrdi da ima mrežu izvora širom Sirije. Broj poginulih civila kasnije je objavljen i iznosi 19 osoba.

"To su bili radnici u silosu. Oni obezbeđuju hranu za ljude.", rekao je Abdulrahman.

Prema rečima sekretara za štampu američkog Pentagona, Džona Kirbija, SAD i njene saveznice su izvele više od 230 vazdušnih napada na Irak od 8. avgusta i još 76 u Siriji.

Sjedinjene Države su objavile da ostaju posvećenje izvršenju vazdušnih napada protiv Islamske Države, prilikom čega je general-major Džef Harigian iz Američkog ratnog vazduhoplovstva rekao da će uporni i ograničeni napadi biti izvršeni protiv terorističke grupe.

"Vazdušni napadi remete komandni lanac, kontrolu, logistiku, infrastrukturu i slobodu kretanja Islamske Države.", rekao je Harigan i dodao: "Vazdušne snage vidimo kao jednu od fundamentalnih komponenti sveobuhvatne strategije."bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...