Kako zaustaviti lavu?

Postoji li način da se zaustavi tok lave i da se spasu kuće na njenom putu?

Kako zaustaviti lavu? Foto: profimedia

Sicilijancima je oduvek pretila Etna, vulkanska planina u severoistočnom delu ostrva. U 1669. godini, snalažljivi stanovnici Katanije uzvratili su destruktivnoj sili istopljene lave.

"Naoružani lopatama i pijucima, štiteći se od toplote ovčijom kožom", prema navodima jednog akademskog rada, Katanjani su napravili veštački prolaz, presecajući tok lave.

Stanovnici obližnjeg Paternoa nisu bili zadovoljni. Verovali su da je diverzija usmerila lavu pravo na njihovu zajednicu i odlučili su da zaistave pokušaje Katanjana. Prolaz je zatrpan i lava je nastavila da teče ka Kataniji uništavajući veći deo grada.

Bio je to savremeni početak onoga što doktorka Šenon Navotnijak, profesorka geologije na Državnom univerzitetu Ajdaho, naziva "spektakularno lošom stopom uspeha" zaustavljanja lave.

Pri temperaturama od oko 1.000 stepeni Celzijusa, lava uništava sve što dotakne, a poznato je da je njenu putanju neverovatno teško predvideti. Sposobnost ometanja ili preusmeravanja lave najviše zavisi od lokacije, resursa i sreće, a mi vam predstavljamo četiri poznate strategije:

Bombardovanje

Pre nego što je postao general u Drugom svetskom ratu, Džordž Smit Paton vodio je nešto drugačiju vojnu kampanju - bombardovanje havajskog vulkana Mauna Loe, najvećeg vulkana na Zemlji, kada je eruptirao 1935. godine.

Kako se lava kretala brzinom od 1,6 kilometara na dan ka gradu Hilo, tadašnji direktor havajske Vulkanske opservatorije, Tomas Džeger predložio je bombardovanje cevi od lave.

Cevi od lave su ohlaćena i očvrsnuta spoljašnja kora lave koja pruža izolaciju za brži tok istopljenih stena unutra. Takvi cevovodi omogućavaju lavi da se kreće brže i dalje.

U teoriji, bombe bi uništile te cevi, uništavajući lak transportni kanal i izlažući veći deo lave vazduhu, usporavajući i hladeći ga dalje. Međutim u prakci, kako su bombe stvarale kratere u delovima cevovoda, oni su ubrzo bili ispunjeni novom lavom.

Hilo je bio spašen zahvaljujući samoj Mauna Loi koja je prestala da eruptira. Kasniji testovi Američkog ratnog vazduhoplovstva ukazali su da bi nove, veće bombe nanele veću štetu lavi ukoliko bi ciljale najranjivije delove toka.

Hlađenje vodom

Jedno od najuspešnijih zaustavljanja lave desilo se u 1970-im na islandskom ostrvu Hejmej. Lava iz vulkana Eldfel zapretila je ostrvskom lučkom gradu Vestmanejaru.

Skoro pet meseci 1973. godine, ledena morska voda je topovima prskana ka napredujućoj lavi. Kako je oda pogađala ugrejano kamenje, pretvarala se u paru, omogućavajući da se rasipa vrelina lave.

Jedna petina Vestmanejara je uništena pre nego što su doneti veći topovi, ali je dovoljno lave usporeno i preusmereno kako bi se spasila luka. Sveukupno, 6.8 biliona litara vode je iskorišćeno.

Ipak uslovi su bili pravi za takvu intervenciju, budući da je lava tekla posebno sporo, kao i da je postojao neisrcpan izvor vode, kaže doktorka Navotnijak.

Izgradnja prepreke

Kada je erupcija Etne u martu 1983. godine zapretila da zahvati tri grada, prepreke od kamenja i pepela sagrađene su u pokušaju da se preusmeri lava.

"Pokušali su da je uspore i preusmere nizbrdo.", rekla je doktorka Navotnijak.

Jedna od prvih barijera, 18 metara visoka i 10 metara široka, bila je prelivena, ali je druga barijera sprečila da se lava kreće dalje ka zapadu. Druge dve glavne prepreke su zadržale tok dovoljno da ne stigne do glavnog turističkog područja Etne, na istočnoj strani doline.

Lava je promašila zgrade za nekoliko metara. Jedna od barijera, poznata kao Sapienca porasla je skoro dva metra zahvaljujući lavi. Međutim izdržala je kao i ostale sve do kraja erupcije u avgustu.

Dodavanje betona

Skoro deset godina kasnije, Etna je ponovo proradila i italijanski zvaničnici su iskoristili lekcije ranije erupcije da spasu grad Caferana. Kao dodatak preprekama, radnici su stvorili veštačke rovove za hvatanje lave koja je preusmerena pomoću eksploziva. To je guralo samo deo lave, tako da betonski blokovi budu ubaćeni u preostali tok, potpuno menjajući njen smer.

Međutim koliko uspešnih diverzija ili zaustavljanja lave je bilo takvo samo zato što su se erupcije završile kada jesu? Američko geološko društvo navodi da diverzije na Islandu i Etni "možda ne bi bile uspešne da su se erupcije nastavile."

"Morate biti u bogatoj zemlji i da je mnogo toga na udaru kako biste uopšte uzeli u obzir skretanje lave, uzimajući u obzir obim vulkanskih erupcija i potencijalnu cenu.", kaže doktorka Navotnijak.

"Možda možete kupiti sebi nešto vremena dok vulkan ne stane sam od sebe.", dodala je.

Preusmeravanje samo može odgurnuti lavu od jednog područja, što znači da bi neko drugo moglo biti ugorženo. Stanovnici Paterna to dobro znaju.

Doktorka Navotnijak kaže da ona i njene kolege geolozi vide zaustavljanje lave kao bitku koja se na kraju gubi. Bolje je fokusirati se na unapređenje predviđanja vulkanskih erupcija.

"Na taj način ljudima možemo dati najbolje šanse da se presele u skladu sa sopstvenim željama.", rekla je Navotnijakova.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.