Solarna energija uskoro jeftinija od gasa?

Nije neobično fokusirati se na egzotična rešenja za efikasniju proizvodnju solarne energije: nove materijale, kompleksne sisteme praćenja ili neobične fizičke fenomene. Međutim, zašto ih ne bismo jednostavno naslagali jedne na druge?

Solarna energija uskoro jeftinija od gasa? Foto: Wikimedia Commons

Startap pod imenom Semprius radi bavi se upravo tim i veruje da može da učini solarnu energiju jednako isplativom kao što je prirodni gas. Ideja je prosta: samo treba naslagati različite poluprovodljive materijale koji prikupljaju različite frekvencije svetla i omogućiti svetli da prođe kroz svaki sloj, pri čemu svi oni proizvode energiju od jednom.

Semprius je razvio nov način lakog slaganja više poluprovodnika jednih na druge, pomoću novog lepka koji ih drži zajedno bez uticaja na njihov učinak, kao i način njihovog povezivanja sa centralom.

Najbolje od svega je što sistem radi. Sastavljene su dve solarne ćelije koje imaju četiri sloja poluprovodnika. Jedna je 43,9 odsto efikasna, a druga 44,1 odsto. Te brojke su zapanjujuće kada se uzme u obzir da najbolja jednoslojna ćelija ima efikasnost od oko 25 odsto. Cilj naučnika je da postignu efikasnost iznad 50 odsto, slaganjem i do šest slojeva.

U čemu je caka? Zbog slojeva poluprovodnika, ćelije su veoma skupe trenutno. Međutim, masovna proizvodnja bi spustila početnu cenu i u bilo kom trenutku bi mogli da budu isplaćene svojom neverovatnom efikasnošću. Vremenom će proizvoditi struju za manje od 5 centi po kilovat-satu - što je u rangu prirodnog gasa.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...