Na današnji dan, 18. jun: Poslednja Napoleonova bitka

Bitka kod Vaterloa dogodila se na današnji dan, 18. juna 1815. godine.

Na današnji dan, 18. jun: Poslednja Napoleonova bitka Foto: Wikimedia Commons

Britanska armija feldmaršala Artura Velzlija, vojvode od Velingtona i pruske snage feldmaršala Gebharda Leberehta fon Blihera kod Vaterloa u Belgiji potukle su vojsku francuskog cara Napoleona Prvog Bonaparte.

Znate li koliko je Napoleon, zapravo, bio visok?

Francuski front se raspadao pod opštim napadom savezničke i pruske vojske posle pada Plansenoa. Poslednja jedinica koja je pružala združen otpor bila su dva bataljona Stare garde na mestu La Bel Alijans. To je bila lična Napoleonova garda. Napoleon se još jedno vreme nadao da ako se oni tu održe da će se francuska vojska ponovo skupiti. Ali povlačenje se pretvorilo u uništenje. Garda je formirala dva kvadrata kao zaštitu od napada vodećih delova savezničke konjice. Garda se borila dok se Napoleon nije uverio da se mora povući. Oba kvadrata su se povlačila u dobrom rasporedu nailazeći na francusku vojsku, koja je bila razbijena i gde više nije bilo jedinica. Saveznička konjica je do 23:00 ganjala Francuze, koji su bežali. Prusi su pod komandom generala fon Gnajzenaua nastavili poteru i po noći.

Pogledajte šta je Napoleon poklonio svom trogodišnjem sinu

Velington i fon Bliher su se sreli 18. juna oko 21:00, a to je označilo kraj bitke. Saveznici su imali 15.000 mrtvih ili ranjenih, a Prusi 7.000. Napoleon je imao 25.000 mrtvih ili ranjenih i 8.000 zarobljenih. Napoleon je bio svrgnut i jedno vreme je bio u begu, pre nego što se predao Britancima. Navodno je Napoleon pokušao da pobegne u Severnu Ameriku. Bio je zatočen na ostrvu Sveta Jelena, gde je i umro 1821.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...