Ilinois zabranio mikrozrna

Zemlja Linkolna izjasnila se protiv sintetičkih zrna koja često na kraju završe u vodenim tokovima.

Ilinois zabranio mikrozrna Foto: YouTube

Ilinois je postao prva američka država koja je zabranila mikrozrna, male plastične deliće koji se mogu naći u sapunima i mnogim različitim tipovima kozmetičkih proizvoda. Zakon, potpisan ove nedelje od strane guvernera Peta Kvina, zabranjuje industrijsko korišćenje ovih sintetičkih zrna do kraja 2018. godine, kao i prodaju takvih proizvoda do kraja 2019. godine u ovoj državi.

"Ponosan sam što je Ilinois preduzeo prvi korak u odbacivanju plastičnih zrna u korist prirodnih eksfolijanata i verujem da smo pokrenuli pokret širom zemlje za zaštitu ne samo Velikih jezera, već i drugih vodenih tokova sa visokom koncentracijom ovih čestica.", rekla je državna senatorka Heder Stins.

Dobro je poznato da se ova sintetička zrna gomilaju u vodenim tokovima uključujući jezera i okeane, budući da su dovoljno mala da se probiju kroz postrojenja za preradu voda. Nedavno istraživanje je pronašlo 1.1 milion plastičnih čestica po kvadratnom kilometru u jezeru Ontario, na primer. Najgore je što mogu da ih progutaju bilo koje životinje i time ugroze svoje zdravlje. Budući da se plastika natapa raznim zagađivačima, postoji zabrinutost da kada ih ribe ili neke druge životinje pojedu, one mogu preneti te hemikalije uz lanac ishrane do ljudi i drugih životinja.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.