Na današnji dan, 31. maj: Poginuo Stevan Sinđelić

U boju na Čegru, 31. maja 1809. godine, život je izgubio srpski nacionalni junak Stevan Sinđelić, ubivši, pri tome, šanac prepun turskih ratnika.

Na današnji dan, 31. maj: Poginuo Stevan Sinđelić Foto: Wikimedia Commons

Stevan Sinđelić, resavski vojvoda, poginuo je ispalivši iz kubure hitac u skladište municije u šancu na uzvišenju Čegar kod Niša, u jeku borbe protiv brojčano nadmoćnih Turaka u Prvom srpskom ustanku.

Pročitajte i: Tragom hajduka i propale trgovine

Eksplozija je digla šanac u vazduh, usmrtivši i branioce i 6.000 Turaka koji su upali u utvrđenje. Sinđelić se u maju 1809. godine s 3.000 Resavaca pridružio ustanicima koji su nameravali da oslobode Niš.

Kad je uvideo da proređeni branioci, uprkos neviđenom herojstvu, ne mogu da odole turskoj sili, zapalio je skladište municije. Posle bitke, paša je, da bi zastrašio Srbe, naredio da se od glava poginulih ustanika ozida kula, koja je dobila naziv Ćele-kula. Prvobitno su na njoj bile 952 lobanje, a sada je ostalo nekoliko desetina.

Pogledajte i: Bugarin pronašao novčiće iz doba Osmanlija tokom oranja

Sinđelić je učestvovao u svim borbama u Pomoravlju od početka ustanka 1804. godine i istakao se u bojevima na Ivankovcu 1805, kad je za pokazanu hrabrost dobio čin vojvode, i na Deligradu 1806. pod komandom Petra Dobrnjca.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.