Šta se dešava kada običan čovek sedne u F-16? (VIDEO)

Jednostavno možete videti u njegovim očima. To je kombinacija straha, neverovanja u ono što vidi, nelagodnosti i sjajnog osećanja u jednom.

Šta se dešava kada običan čovek sedne u F-16? (VIDEO) Foto: Wikimedia Commons

Fotograf Bler Banting je imao tu sreću da se provoza avionom Thunderbird F-16.


“Dozvolite mi da vam objasnim kako izgleda 9G sila. Prvo, nije uopšte lagodno, čak ni blizu. Počeo sam da osećam kako mi se lice topi dok se koža u mojim obrazima spuštala u moja usta. Boja mog vida je sledeća stvar koja je izbledela. Prvo crvena, potom i zelena.


Stežući kao đavo, učinio sam sve što mogu da dopremim vazduh u svoja pluća, dok G-odelo trzalo. Sa bojama televizije iz ’50-ih, sledeća stvar koju sam primetio je da su počeli talasi da se razvijaju u mom vidu, kao i da se javljaju vinjete. Za sve to vreme čuo sam pilota kako diše i trudio se najjače što mogu da uskladim svoje disanje sa njim.


U bilo kom trenutku mogao sam da se opustim, momentalno padnem u nesvest i kasnije se probudim pitajući se gde sam, ali sam trenirao previše snažno kako bih to dozvolio. Tada, taman kada se G sila ustalila, počela je da opada i da se javlja normalnost. Ipak, ukoliko bih se opustio u tom trenutku, krv bi napustila moj mozak tako brzo da bih takođe pao u nesvest, tako da sam uradio sve što treba da ostanem pri svesti.”, rekao je Banting.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.