Laboratorija velikana – nasleđe srpske hemije

U utorak, 5. novembra 2013. godine u 19 sati u Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2, biće otvorena izložba „Laboratorija velikana – nasleđe srpske hemije”.

Laboratorija velikana – nasleđe srpske hemije Foto: Promo

Izložbu su priredili: Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Galerija nauke i tehnike SANU i Srpsko hemijsko društvo.
Autori postavke su Jasminka Korolija, Igor Matijašević, Danica Stojiljković i Zorana Đorđević.

Povod za izložbu je 160 godina od trenutka kada je 1853. godine osnovana prva hemijska laboratorija na beogradskom Liceju, preteči današnjeg Univerziteta. Izložba ima za cilj da prikaže početke laboratorijskog rada u Srbiji u vidu postavke eksponata kojima raspolaže Zbirka velikana srpske hemije (Muzej hemije) koji je osnovan 2002. godine na Hemijskom fakultetu u Beogradu. To su sačuvani instrumenti, laboratorijski pribor i posuđe, hemikalije, dokumenta–inventari laboratorijske opreme i praktikumi. Prikazani eksponati su iz perioda od sredine 19. veka do sredine 20. veka.
Neka od pitanja na koje će posetioci dobiti odgovor su: „Kakva je bila laboratorijska oprema i koje hemikalije su upotrebljavane u hemijskoj laboratoriji u Srbiji 19. veka“, kao i: “Čime su se bavili srpski hemičari 19. veka i prve polovine 20. veka“?

Postavka je prvenstveno namenjena mladima kako bi se oni upoznali sa istorijom hemije u Srbiji i hemijskom baštinom. Izložbu će pratiti i predavanja na kojima će posetioci moći da saznaju više o „hemičarskom zanatu”.

Izložba će biti otvorena do 3. decembra 2013. godine.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.