10 najskupljih gradova za život u 2020. godini

Najnovije istraživanje o troškovima života u gradovima.

10 najskupljih gradova za život u 2020. godini Foto: Shutterstock

Osamdesetih godina dvadesetog veka, Hiroaki Ota, japasnki psihijatar koji radi u Parizu, kod japanskih turista koji posećuju ovaj grad, identifikovao je retko stanje. Neobičan poremećaj pratili su simptomi kao što su anksioznost i vrtoglavica, čak i halucinacije - a kao njihov uzrok identifikovao je razočarenje francuskom prestonicom.

"Pariški sindrom" kod turista, kako je nazvao ovo stanje, usled ukidanja međunarodnih putovanja zbog pandemije, bio je manje uočljiv ove godine. Međutim, stanovnici i dalje često imaju pojačano lupanje srca zbog cena grada u kom žive.

Prema najnovijim rezultatima Ankete o troškovima života širom sveta koju je sprovela Ekonomska obaveštajna jedinica (EIU), sestra kompanija Economist-a, francuska prestonica ima najviše životne troškove na svetu dok Hong Kong i Cirih dele prvo mesto u anketi, koja upoređuje cene gotovo 140 proizvoda i usluga u 133 grada širom sveta.

A kada se saberu svi parametri, koji uključuju i promene nastale usled pandemije kovid-19, objedinejna lista najskupljih gradova za život u 2020. godini izgleda ovako:

1. Pariz

2. Hong Kong

3. Cirih

4. Singapur

5. Osaka

6. Tel Aviv

7. Njujork

8. Ženeva

9. Los Anđeles

10. Kopenhagen

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.