Da li znate kako puževi dolaze na svet? (VIDEO)

Da li ste nekada videli bebu puža?

Da li znate kako puževi dolaze na svet? (VIDEO) Foto: Shutterstock

"Pusti pužu rogove da oremo dolove..."

Puževi su najčešći predmet fascinacije u detinjstvu, deca obožavaju da se igraju sa njima dok su napolju. Ali, da li ste ikada videli dete puža?

Puževi pripadaju grupi mekušaca sa izraženim stomačnim stopalom. Imaju glavu u koju su usađene oči i pipci, a mnogi među njima imaju na leđnom delu i čvrst krečnjački zaštitni plašt poznat pod imenom ljuštura. A kako se puževi rađaju i da li se rađaju sa ljušturom?

Puž se izleže iz jajeta. Jaja budu položena ispod površinskog sloja zemlje, ili u slučaju morskih puževa, smeštena u zaštićeno područje, kao što su stene. Obično je potrebno dve do četiri nedelje da ljuska pukne i da se iz nje pojavi puž - sa kućicom, odnosno ljušturom. 

 

Puž se izleže iz jajeta. Jaja budu položena ispod površinskog sloja zemlje, ili u slučaju morskih puževa, smeštena u zaštićeno područje, kao što su stene.

 

Puževi se rađaju sa svojim ljušturama, ali one u početku ne izgledaju onako kako ih mi poznajemo. Prva kućica bebe puža je bezbojna i vrlo mekana. Zbog toga, puž mora da unese puno kalcijuma, a prvi obrok bogat kalcijumom mu je upravo ljuska jajeta iz kog se izlegao.

Kako puž nastavlja da raste, zajedno sa njim raste i njegova ljuštura. Puž stvara novi materijal od kog se "gradi" ljuštura, koja se zatim stvrdnjava. Deo ljušture sa kojom je puž rođen ostaje u centru spirale koja raste zajedno sa pužem, a broj prstenova se, sa brojem godina puža, povećava.

 

Možda će vas zanimati i:bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.