Od Asturije do Andaluzije: Upoznajte najlepša španska sela

Upoznajte intimna i neotkrivena španska sela.

Od Asturije do Andaluzije: Upoznajte najlepša španska sela Foto: Shutterstock

U doba socijalnog distanciranja, možda je pravo vreme da se odreknemo velikih gradova Španije u korist nečega manjeg: sela, poručuje nam Travel Magazine. Mnoga sela ove prelepe mediteranske zemlje su izuzetno lepa, intimna i neotkrivena. U stvari, postoji toliko divnih španskih sela, da je bilo teško suziti ovu listu.

Altea, područje Valensije

Foto: MiniMoon Photo / Shutterstock.com

Na samo 20 minuta vožnje od popularnog Benidorma, ovo belo, primorsko selo nudi daleko intimniji raj. Prošetajte njegovom kamenitom obalom, a zatim strmim stepenicama do Starog grada koji izgleda kao sa razglednica. Obavezno se divite prelepoj crkvi Device Konsuelo – njena plava kupola naslonjena na bele zidove kuća podseća dosta na neki krajolik sa grčkih ostrva.

Kadakeš, Katalonija

Foto: Profimedia

Jedan od najslikovitijih dragulja Kosta Brave, Kadakeš, nalazi se unutar nacionalnog parka Parque Natural del Cap de Creus, prirodnog rezervata koji obiluje brdovitim planinarskim stazama i panoramskim vidikovcima.

Ovo je mesto u kojem je stvarao veliki Salvador Dali (rođen je i sahranjen u obližnjem selu Figuerasu), koristeći pejzaž sela za seriju prelepih radova. Dok je šetnja kaldrmisanim ulicama sela radost sama po sebi, najbolji način da vidite selo je sa različitih vidikovca, pa obucite planinarske čizme i počnite se penjati za epsku foto-opciju.

Alkala del Hukar, Kastilja de la Manča

Foto: Shutterstock

Dom srednjovekovnog zamka i tvrđave, Alcala del Jucar nalazi se na brdu iznad reke Jucar. Pored upijanja tradicionalne španske seoske atmosfere, obavezno istražite i pećinu Cuevas del Diable. Čak i tokom najtoplijih letnjih dana, temperatura ume da bude prijatnih 17 stepeni. Obavezno pređite stari most Puente Romano, koji Rimljani zapravo nisu izgradili, ali je još uvek vrlo poseban deo istorijske arhitekture.

San Visente de la Sonsiera, Rioha

Foto: Shutterstock

Ljubitelji vina trebalo bi da se upute u San Visente de la Sonsiera. Ovo selo je okruženo vinogradima, a nalazi se u najpoznatijem španskom vinskom regionu, La Riohi. Selo iz 10. veka sadrži nekoliko kamenih kula i dvorac na vrhu brda, Plaza Mayor. Svratite i u obližnji veći grad Haro, u kojem se nalazi muzej vina. Ne propustite ture i degustacije vina u susednim vinarijama poput Bodegas Riojanes i Bodegas Contador.

Setenil de las Bodegas, Andaluzija

Foto: Shutterstock

Nije lako odabrati najlepše selo u Andaluziji – Arcos de la Frontera i Mijas su jaki protivnici, između ostalih. Ali jedinstvena geografija Setenila čini ga jednim od najimpresivnijih.

Pored svoje glavne tačke – dvorca na vrhu brda, koji je nekada bio arapska tvrđava, bele građevine su ugrađene direktno u stenu litice, što rezultira originalnom, pećinskom građevinom koja je zaista autentična i često ovekovečena na Instagram slikama. Obavezno posetite jedan od barova sa spoljnim stolovima postavljenim direktno ispod kamenih pećina.

Kudiljero, Asturija

Foto: Profimedia

Kudiljero je jedno od najzanimljivijih ribarskih sela na severu Španije, potpomognuto zelenim brežuljcima i blizu prelepih peščanih plaža. Obavezno se popnite do vidikovca Garita i divite se selu i moru. Ovde nema puno aktivnosti ali to je upravo deo njegovog šarma. Sedite napolju uz čašu sidre (poznate jabukovače u regionu) uparenog sa asturijskim sirom, razgovarajte sa lokalnim stanovnicima i uživajte u opuštenom ambijentu sela.

Deia, Majorka

Foto: Magdanatka / Shutterstock.com

Nedaleko od Valjdemose, poznatog mesta Majorke nalazi se selo Deia, smešteno visoko u brdima Tramuntana sa pogledom na blistavi okean. Znajući za svoju uspešnu umetničku i muzičku zajednicu, Deia je više od samo istorijskog sela, to je i mesto za kreativce koji će se osećati inspirisano elementima: planinama, morem i predivnim kamenim zgradama naslaganim uz brdo. Uprkos svojoj maloj veličini i broju stanovnika, postoje brojne zanimljive umetničke galerije i butici, kao i elegantni restorani koje možete proveriti tokom svoje posete.

Olite, Navara

Foto: Shutterstock

Španija je dom više od 10.000 dvoraca, tako da kada otkrijete malo selo sa dvorcem, nije baš da ste naišli na nešto novo. Ali Olite je dvorac kome se diviti. Mnogobrojne kupole i kule vraćaju vas u srednji vek, a odrasli će se jednako zabaviti kao deca koja istražuju ovu izvanrednu kraljevsku znamenitost. Dvorac je bio tako ikoničan da je čak imao viseće vrtove i zoološki vrt u kome su bili lavovi, žirafe i deve u svom vrhuncu (15. vek). Zamak gleda na vinograde, tako da ne zaboravite da okusite vino tokom svoje posete.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.