Pod vrelim peskom ili u skrovištima od kamenih formacija: Kako izgleda život ispod zemlje

Pogledajte kako izgleda život zajednica koje su mesto za život pronašle ispod zemlje.

Pod vrelim peskom ili u skrovištima od kamenih formacija: Kako izgleda život ispod zemlje Foto: bumihills / Shutterstock.com

U početku su to bila primitivna skloništa od nepovoljnih vremenskih uslova ili grabljivica. Vremenom su mesta pod zemljom postala prava mala naselja, a neka od njih su se zadržala do danas.

Matmata, Tunis

U nepristupačnim i ne tako pitomim dolinama regije Djebel Dahar na jugu Tunisa, ljudi već vekovima žive u podzemnim kućama koje ih štite od vrelih letnjih temperatura i vetrova tokom zimskih meseci.

Žongdong, Kina

Na 1.800 metara iznad nivoa mora nalazi se seoce do kog može da se stogne jedino jednočasovnim planinarenjem. Na ovom nepristupačnom mestu jedna zajednica, od osamnaest porodica, odnosno oko 100 stanovnika, se bori da preživi.

Gvadiks, Španija

U južnoj Španiji, kamene formacije su u početku služile kao zaštita od jakih oluja i od životinja grabljivica. Kasnije su poslužile za zaštitu od religioznih i rasnih progona. Sada su ove strukture dom jedinstvenim, tihim, ponosnim zajednicama koje su zamenile savremeni život za mirnu usamljenost planine.

Kuber Pedi, Australija

Kuber Pedi se nalazi na jugu Australije, tačnije 846 kilometara severno od Adelajda, osnovali su Aboridžini 1915. godine, a njegovo ime u prevodu znači "rupa belog čoveka." 

Mejmend, Iran

Oko 900 kilometara južno od Teherana, nalazi se drevno selo Mejmend koje odlikuju podzemni domovi isklesani u stenama.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.