Prva Amerikanka koja je "šetala" svemirom, upravo je postala prva žena koja se spustila do najdublje tačke u okeanu

Dok je boravila na Challenger Deep-u, dr Ketrin Saliven kontaktirala je sa astronautima u Međunarodnoj svemirskoj stanici, pa je njen zaron ujedno i trenutak kada su se "dodirnuli" svemir i najdublja poznata tačka u okeanu.

Prva Amerikanka koja je "šetala" svemirom, upravo je postala prva žena koja se spustila do najdublje tačke u okeanu Foto: Profimedia

Ketrin Saliven 1984. godine bila je prva Amerikanka koje je "šetala" svemirom, a sada je postala i prva žena koja se spustila do najdublje tačke u okeanu.

Nakon završenog fakulteta Santa Kruz, dr Saliven, diplomirani geolog i okeanolog, imala je uspešnu karijeru kao NASA astronaut. Bila je član tri svemirske ekspedicije, a 11. oktobra 1984. postala je prva Amerikanka koja je "šetala" svemirom.

Nakon toga imala je uspešnu karijeru i u obrazovanju i politici, kao zamenica državnog sekretara za pitanja atmosfere i okeana.

Bivša astronautkinja još uvek je aktivna u istraživanjima planete, ali i svojih mogućnosti, i 7. juna 2020. godine, postala je prva žena koja se spustila do najdublje tačke u okeanu Challenger Deep, u Marijasnkom rovu.

"36 godina nakon mog svemirskog leta, uspela sam da dođem i do najdublje poznate tačke u okeanu, kao prva žena", napisala je Ketrin na svom Twitter nalogu.

Foto: Profimedia

Challenger Deep, koji je dobio ime po HMS Challengeru, prvom brodu engleske mornarice koji je ovde izvršio merenja, dubok je 10 920 metara i nalazi se na južnom delu Marijanskog rova.

Partner u ovoj ekspediciji bio joj je Viktor Veskovo, sa kojim je na najdubljoj poznatoj tačci u okeanu, u specijalnoj podmornici za dve osobe, provela sat i po vremena, a onda je usledio njihov četvoročasovni povratak na površinu.

Interesantno je da su tokom boravka na Challenger Deep-u, Saliven i Veskovo, pomoću specijalnih uređaja, kontaktirali i razgovarali sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

"Uprkos mom bogatom iskustvu, ovaj dan je bio izvanredan. Ovakve stvari se dešavaju samo jednom u životu. Uspela sam da vidim i površinu Meseca i Challenger Deep, i da tokom boravka na najdubljoj tačci u okeanu razgovaram sa kolegama u Međunarodnoj svemirskoj stanici", rekla je Ketrin Saliven.

"Danas smo ispisali istoriju. Bilo je sjajno roniti sa Keti i pri tom razgovarati sa astronautima u Međunarodnoj svemirskoj stanici", dodao je Veskovo.

 

Pogledajte i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.