Prirodni fenomen sa - stvarno - slatkim imenom: Piča o Čokoladnim brdima

Istražite Čokoladna brda...

Prirodni fenomen sa - stvarno - slatkim imenom: Piča o Čokoladnim brdima Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Iako su većim delom godine prekrivena gustom travom, kada nastupi period suše, brda na filipinskom ostrvu Bohol, postaju čokoladno braon boje. Kako ih ima preko 1.000 i razbacani su po ravnici, gledano odozgo, neodoljivo podsećaju na otvorenu kutju čokoladne bombonjere, po čemu su i dobila ime - Čokoladna.

Postoji nekoliko legendi koje se vezuju za nastank ovih brda. Jedna kaže da su se tu borila dva diva, gađajući jedan drugog kamenicama. Kada je borba završena, iza sebe su ostavili brojno kamenje - danas ova brda.

Duga govori o divu Argu koji je bio zaljubljen u smrtnicu Aloju. Kako nije mogao da bude sa njom, plakao je, a te suze danas su ova brda.

Nauka kaže da su Čokoladna brda krška brda slična onima koja se nalaze u vapnenačkim regijama u Sloveniji, Hrvatskoj, u severnom delu Portorika i na Kubi.

Vegetacijom dominira trava Imperata cylindrica i Saccharum spontaneum, i na poljima između brda se uzgaja pirinač.

I jedan, za Filipine, važan istorijski događaj desio se baš u podnožju ovih brda. Naime, na ovom mestu je 1565. godine postignut prvi zvaničan dogovor između Filipinaca i Španaca. 

Tadašnji poglavica Datu Sikatuna i predstavnik španskog kralja Filipa II su zapečatili dogovor "sporazumom u krvi" odnosno popili su vino u koje su obojica nakapala krv iz korena svojih šaka. U čast tadašnjeg vladara Španije, Filipini su poneli ime koje nose do danas.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...