Umetnik koji je stvarao Jugoslaviju: Posetite izložbu skulptura Ivana Meštrovića - iz kuće

Izložba skulptura Ivana Meštrovića iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, bila je jedan od najposećenijih događaja ove zime. Ako niste stigli da odete ili biste želeli da je pogledate ponovo, sada to možete da uradite od kuće.

Umetnik koji je stvarao Jugoslaviju: Posetite izložbu skulptura Ivana Meštrovića - iz kuće Foto: Shutterstock

Izložba Ivan Meštrović, Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, koja je trajala tokom decembra i januara, bila je jedan od kulturnih događaja koji je izazvao najviše pažnje.

Postavku je činilo četrdeset skulptura najistaknutijeg jugoslovenskog vajara čija je umetnička slava sezala daleko izvan granica tadašnje države - u čijem je formiranju i sam učestvovao.

Najveći broj izloženih vajarskih dela činili su  takozvani Vidovdanski fragmenti nastali su pre Prvog svetskog rata. Večina izloženih skulptura bilo je izvajano za monumentalnu arhitektonsko-skulptoralnu celinu Vidovdanski hram, međutim, projekat nikada nije realizovan. 

Vidovdanski hram možda nije realizovan, ali jesu druga monumentalna ostvarenja, po kojima je Meštrović prepoznatljiv. Bio je poznat po svojoj angažovanosti i predstavljao je simbol oslobodilačkih težnji jugoslovenskih naroda. Njegovi ideali oličeni su u njegovim skulpturama - glorifikovane predstave najvećih junaka poput Kraljevića Marka i Miloša Obilića.

Vajarska ostvarenja Ivana Meštrovića iz zbirke Narodnog muzeja predstavljaju značajnu celinu koja svedoči o ranijem periodu njegovog stvaralaštva povezanog sa delom opusa inspirisanog tragedijom i herojstvom junaka opevanih u srpskoj narodnoj poeziji. 

Ove skulpture su rađene u širokom rasponu stilskih osobenosti, od realizma, preko reminiscencija na antičku plastiku, zatim punih, napetih, nekad barokno energizovanih, ekspresivnih vitalnih formi, kao i radova sa izraženom secesijskom stilizacijom.

A ako ste nekim slučajem propustili ovu spektakularnu izložbu, ili biste želeli da je pogledate opet - to možete da uradite na sledećem linku:

Ivan Meštrović, Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beograduostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.