Naučnica sa Filipina osmislila lampu koja radi na slanu vodu

Lampa koju su nazvali SALt je najbolja alternativa za one koje se pune kerozinom, ali i sveće jer je ekološki prihvatljivija i nije zapaljiva.

Naučnica sa Filipina osmislila lampu koja radi na slanu vodu Foto: Profimedia

Snabdevanje električnom energijom u nekim delovima sveta je jedan od velikih problema. Razmišljajući kako da reše ovaj problem, sestra i njena dva brata, sa Filipina, napravili su genijalan izum.

Aisa Mijeno, koja je zajedno sa svojom braćom Ralfom i Oskarom, došla na ovu ideju, je diplomirani kompjuterski inženjer. Aisa trenutno radi na fakultetu De la Sale, na Univerzitetu Lipa, u provinciji Batangas.

Mijeno i njena braća osmislili su lampu koja radi na slanu vodu. Njihova lampa koje se puni čašom vode sa dve kašike soli, može da radi 8 sati.

Foto: Profimedia

Osim "posoljene vode" može da se puni i prirodno slanom vodom iz mora.

Lampa koju su nazvali SALt je najbolja alternativa za one koje se pune kerozinom, ali i sveće jer je ekološki prihvatljivija i nije zapaljiva.

Takođe, u lampu su ugradili i USB port, tako da ova lampa može da puni i mobilni telefon.

Mijeno kaže da nije imala nameru da se takmiči sa drugim izumiteljima održivih izvora veštačke svetlosti, ali u potpunosti podržava sve koji pormovišu korišćenje održivih izvora energije.

Na ideju da osmisli lampu, došla je nakon posete Kalingi gde stanovnici svaki drugi dan peške idu šest sati kako bi nabavili kerozin za lampe.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.