Beogradski Pobednik nakon restauracije: Pogledajte kako spomenik sada izgleda

Prvi put nakon 91 godinu, spomenik Pobednik, bio je restauriran, i nakon tri meseca vraća se u Beograd. Pročitajte šta je sve podrazumevao proces restauracije.

Beogradski Pobednik nakon restauracije: Pogledajte kako spomenik sada izgleda Foto: Public

Iako Pobednik koji ponosno nadgleda grad sa visine od 17 metara deluje nedodirljivo - pobednik je i te kako patio. Nakon 3D skeniranja spomenika na njmu je uočeno čak 30 rupa od metaka. 

Takođe, zbog velike koncentracije sumpor-dioksida u atmosferi, na njemu je bio stvoren sloj, u najvećem delu bakar sulfata.

Oksidacija nije u svim delovima površine skulpture isto delovala, tonovi naslaga se smenjivali su se od svetlo zelene do crne boje. Te promene tonova boje bile su najuočljivije u delovima gde je voda podlivala i gde su delovi skulpture sastavljani. 

Foto: Public

Restauracija Pobednika u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića počela je pre tri meseca, a taj proces podrazumevao je čišćenje patine, zavarivanje svih oštećenja i ugradnja konstrukcije koja treba da nosi čitavu skulpturu, odnosno rešavanje statike koja će odolevati naletima vetra i stabilno držati skulpturu. 

Tokom procesa restauracije, tim stručnjaka u ateljeu otklonio je višak bronze koja se nalazila na nosu skulpture. Taj višak verovatno je bio posledica greške u originalnom kalupu. Rekonstrukcija oštećenog dela urađena je bronzom potpuno istog sastava.

"U restauratorskoj praksi pronalazak odgovarajućeg materijala je jedan od najtežih zadataka, a u ovom slučaju smo ponosni što smo u tome uspeli", rekli su iz ateljea.

Urađen je i najoštećeniji deo kružnog postamenta ispod skulpture od odgovarajućeg kamena istog porekla i geološke starosti kao originalni.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.