Predstavljene prve rodno neutralne lutke (VIDEO)

Lutka može biti dečak, devojčica, ili nijedno od to dvoje, a američki proizvođač igračaka nada se da će lansiranje “prve rodno neutralne lutke” promeniti uvrežene stavove o tome kojim igračkama deca treba da se igraju.

Predstavljene prve rodno neutralne lutke (VIDEO) Foto: Profimedia

Kompanija Matel predstavila je prvu rodno neutralnu kolekciju lutaka na svetu koja po želji deteta može biti muško, žensko, nijedno od toga ili oboje.

"Igračke su odraz kulture i osećali smo da je u vremenu u kojem svet slavi pozitivan utIcaj inkluzije neophodno stvoriti kolekciju lutaka bez etiketa. Sproveli smo istraživanje koje je pokazalo da deca ne žele da njihove igračke diktiraju rodne norme. Zbog toga smo napravili kolekciju koja deci omogućava da se slobodno izražavaju", rekla je Kim Kulmone, potpredsednica Matel fešn dol dizajn.

Kolekcija "Kreativni svet" sadrži šest lutaka s različitim tipovima kože. Svaka lutka dolazi sa dve različite frizure i dva kompleta garderobe.

Za razliku od Barbi, najpoznatije lutke kompanije Matel, ove lutke nemaju naglašane feminističke crte lica ili figure, usne im nisu previše pune, trepavice nisu predugačke, vilica nije preširoka, grudi nisu kao kod Barbi, niti su im ramena kao kod Kena, prenose američki mediji.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.