Svi učenici u Luksemburgu će imati časove kodiranje od prvog razreda

Vlasti Luksemburga, jedne od najmanjih ali najbogatijih zemalja u Evropi, uvode časove kodiranja u sve svoje škole.

Svi učenici u Luksemburgu će imati časove kodiranje od prvog razreda Foto: Shutterstock

Klod Majš, ministar za obrazovanje Luksemburga, kazao je novinarima da će nastava iz kodiranja postati deo nastavnog programa Luksemburga već od početka sledeće školske godine.

Istakao je da će svi učenici u toj zemlji na taj način vrlo rano naučiti kako da kodiraju, a imaće i časove o računarskom razmišljanju.

Računarsko razmišljanje je proces koji generalizuje rešenje za neodređene probleme. Otvoreni problemi podstiču potpune, smislene odgovore na osnovu više promenjivih, koje zahtevaju da koriste razlaganje, reprezentaciju podataka, uopštavanje i modeliranje algoritama koji se zasnivaju na računarskom razmišljanju.

Majš je takođe kazao da su digitalne veštine "dve noge s kojima će mladi morati da nauče da hodaju" u eri modernih tehnologija kako bi u kasnijoj fazi života bili mnogo spremniji i konkurentniji na tržištu rada.

Među prvim zemljama u svetu koje su u nacionalni nastavni plan uvele kodiranje je i Finska u kojoj je od jeseni 2016. godine kodiranje postalo obavezna nastavna aktivnost koja počinje od prvog razreda.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.