Znate li koji je najposećeniji grad na svetu?

Broj međunarodnih posetilaca u 200 gradova narastao je za 76 posto u zadnjih 10 godina, a ovo su najposećeniji gradovi na svetu prema godišnjem istraživanju koje sprovodi MasterCard.

Znate li koji je najposećeniji grad na svetu? Foto: Shutterstock

Glavni grad Tajlanda, Bangkok, na prvom je mestu najposećenijih gradova na svetu, ispred Pariza i Londona, prema rezultatima jednog istraživanja.

Bangkok je najposećeniji grad na svetu četvrtu godinu zaredom s 22,8 miliona posetilaca, prema godišnjem istraživanju koje sprovodi MasterCard.

Pariz i London na drugom su i trećem mestu sa oko 19,1 miliona dolazaka, a sledi ih Dubai s 15,9 miliona.

Listu nastavljaju dva grada u jugoistočnoj Aziji - Singapur i Kuala Lumpur, koji su zauzeli peto i šesto mesto.

Prema istraživanju koje obuhvata 200 gradova, u prvih deset svrstali su se još Njujork, Istanbul, japanska prestonica Tokio, kao i turski grad Antalija.

Broj međunarodnih posetilaca u 200 gradova narastao je za 76 posto u zadnjih 10 godina.

Uprkos činjenici da je Bangkok više godina na vrhu liste, tajlandski turizam beleži blaži pad dolazaka, što nije nevažno u zemlji u kojoj se turizmom ostvaruje 12 posto prihoda.

Slabiji privredni rast Kine uticao je na pad dolazaka kineskih turista u prvoj polovini godine. Ali, tu činjenicu delimično je nadoknadio povećani broj indijskih turista.

Tajland očekuje oko dva miliona indijskih turista u 2019. godini, predviđaju tajlandske turističke vlasti.

S druge strane, ocenjuju da će Kina uvek biti snažno turističko tržište.

"S obzirom na to da manje od 10 posto kineske populacije ima pasoš, potencijal kineskog tržišta neće nikada izblediti", rekao je izvršni direktor jedne hotelske grupacije.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.