"I dišu i mirišu" - prve organske naočare za sunce od taloga kafe

Na kafu s prijateljima odnedavno možete otići s novim modnim dodatkom - prvim organskim sunčanim naočarima izrađenim od taloga kafe koje je dizajnirao ukrajinski brand OCHIS.

"I dišu i mirišu" - prve organske naočare za sunce od taloga kafe Foto: Shutterstock

Uz to, ove eko-frendli naočare modernog dizajna i mirišu na kafu.

Na zamisao o jedinstvenom tipu naočara došao je izvršni direktor kompanije OCHIS Coffee Maksim Havrilenko koji je najprije eksperimentisao s raznim biljem poput nane, peršuna i kardamoma, da bi na kraju otkrio idealan prirodni materijal u talogu kafe.

Zelena industrija već ga koristi za proizvodnju nameštaja, šoljica, boja i biogoriva, ali Havrilenko je odvažno krenuo u izradu sunčanih naočara koje mirišu na sveže napravljenu šoljicu kafe.

"Pre svega, kafa je crne boje, dakle, imate najčešću klasičnu boju sunčanih naočara koja ide na sve odevne kombinacije. Potom, u svetu postoje milione tona taloga crne kafe koji se mogu iskoristiti u proizvodnji", rekao je Havrilenko agenciji Rojters.

Ekološke sunčane naočari ukrajinskog brenda izrađene su od kafe i lana, a lepljene su prirodnim biljnim polimerima pa im je prednost i to što su biorazgradive i nakon 10 godina mogu se iskoristiti kao đubrivo.

Stakla nisu biorazgradiva, ali se mogu u potpunosti reciklirati, kazao je Havrilenko.

"Cilj nam je da promovišemo naočare u Ukrajini i svetu, najpre zbog same ideje o potrebi proizvodnje ekoloških proizvoda, ali i zbog mogućnosti ispravnog odlaganja otpada", pojasnio je.

Izvor: N1bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...