Nova otkrića na lokalitetu Remezijana: U Beloj Palanci pronađena kasnoantička grobnica

Arheološka ekipa Filozofskog fakulteta u Beogradu, završila je ovogodišnja iskopavanja u Beloj Palanci. Otkrivena je kasnoantička memorija od suhozida u čijoj unutrašnjosti je otkriveno četiri skeleta iz perioda druge polovine 4. veka.

Nova otkrića na lokalitetu Remezijana: U Beloj Palanci pronađena kasnoantička grobnica Foto: Dokumentacija Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu

Dvoje pokojnika sahranjeno je u grobnici, koja je pored skeletnih ostataka sadržala i grobne priloge – srebrnu fibulu, staklene boce i bronzani novčić. Drugo dvoje pokojnika sahranjeno je na samom ulazu u memoriju u znatno skromnijem grobu.

Uz spoljne ivice memorije, otkriveno je još 15 grobova iz perioda kasnog 4. i 5. veka. Većina pokojnika je sahranjena sa skromnim prilozima – bronzanim novcem, narukvicama od kosti i bronze ili naušnicama od lošeg srebra.

Foto: Arheološka zbirka Filozofskog fakulteta

Među njima se ističu dve sahrane – jedna gde je pokojnica bila sahranjena na podu od opeka, od kojih je jedna imala urezan krst, zajedno sa staklenim bocama i zlatnim naušnicama i druga čija je sahrana krajnje atipična. Naime, za razliku od većine kasnoantičkih grobova, pokojnica je spuštena u grob licem na dole sa desnom rukom ispod tela. Iznad njenog groba, otkriveni su i tragovi rituala koji se odvijao neposredno nakon sahrane, a koji je uključivao lomljene keramičke posude, ostatke životinja kao i nekih metalnih predmeta.

Arheolozi se nadaju da će dalje antropološke analize reći nešto više o njenom životu ili načinu smrti, što bi eventualno opravdalo njen tretman od strane zajednice u kojem je živela.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.