Sledeća stanica Mesec: Space X slavi uspešno uzletanje novog prototipa letelice

"Starhopper" je prototip letelice za koju je planirano da može da ponese veliki tovar prilikom istraživačkih misija u dubokom svemiru i prilikom kolonizacije Marsa.

Sledeća stanica Mesec: Space X slavi uspešno uzletanje novog prototipa letelice Denise Cathey / Brownsville Herald via AP

Prototip nove svemirske letelice "Starhopper" uzleteo je više od trideset metara u vazduh i zatim se lagano spustio na zemlju.

Diretkor kompanije Elon Musk zadovoljan je probom koja je izvedena prošlog četvrtka i naveo je da je protekla u potpunosti u skladu sa očekivanjima, piše CNN.

Prvi pokušaj uzletanja koji se odrigrao tri dana ranije, prekinut je zbog neadekvatne temperature raketnog goriva.

Musk je na Tviteru objavio da će sledeća proba biti izvršena u narednih nedelju do dve dana kada je planirano da letelica dostigne visinu veću od 200 metara. 

"Starhopper" je prototip letelice za koju je planirano da može da ponese veliki tovar prilikom istraživačkih misija u dubokom svemiru i prilikom kolonizacije Marsa. Prva namena biće lansiranje satelita u zemljinu orbitu.

Japanski milioner Jusaku Mazeava, koji je jedan od finansijera Space X programa sa namerom da ga primeni u letovima oko Mececa, čestitao je na Tviteru.

"Čestitam! Mesec je tu!", napisao je on.

Izvor: N1bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.