Skejtbordom do neba: Leteći čovek nije uspeo da preleti Lamanš (VIDEO)

Francuz Frenki Zapata, nazvan "leteći čovek", je iz Francuskog mesta Sangat pokušao da preleti Lamanš na svojoj napravi, letećoj platformi, ali je pao u more otprilike na pola puta.

Skejtbordom do neba: Leteći čovek nije uspeo da preleti Lamanš (VIDEO) Foto: AP/Michel Spingler

Pao je na mestu gde je trebalo da se spusti na brod i napuni gorivo, i spasen je, saznaje se od njegovog okruženja, prenosi Frans pres.

Da bi prešao oko 36 kilometara Lamanša na svom "flajbordu" trebalo je da napuni napravu kerozinom na engleskoj strani, 18 kilometara od francuske obale. Prema radio razgovoru koji je čuo novinar Frans presa on je bio svestan kada je pokupljen iz mora.

Nekadašnji svetski šampion u džet-skiju 40-ogodišnji Zapata nameravao je da preleti Lamanš na svom izumu, "flajbordu", od Sangata u Francuskoj do Dovera u Engleskoj. Posle pažljivih priprema on je krenuo jutros iz Sangate, pričvršćen za svoju malu leteću platformu. Iz daleka je izgledalo kao da skejtbordom ide nebom.

Foto: AP/Michel Spingler

Ali kada se spustio da uzme kerozin, na oko pola puta naišao je na problem, rekla je portaprolka Ana Venekas. Ona je rekla da je let otkazan i da ja Zapata dobro.

Planirana brzina letenja bila je 140 kilometara na sat.

Foto: AP/Michel Spingler

Njegova leteća mašina ima pet malih turbo-mlaznih motora na kerozin koji izbacuju vazduh i omogućuju joj da lebdi ili leti.

"To je nov način letenja ...letite kao ptica. Letite svojim telom", rekao je Zapata juče prilikom priprema za poduhvat.

Foto: AP/Michel Spingler

Priliku da napuni rezervoar gorivom imao je samo jednom, uz opasno sletanje na brod koji ga je čekao na britanskoj strani.

Televizija CNjuz je prenela izjave ljudi bliskih Zapati da mu je prekinut put kada je udario u brod gde je trebalo da uzme gorivo i pao u vodu.

Foto: AP/Michel Spingler

On se nadao da će preći 36 kilometara Lamanša za oko 20 minuta. Nosio je paket pun kerozina u rukama i planirao je da napuni gorivo sa broda na pola puta.

Zapata je 14. jula tokom parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje "flajbordom" preleteo nekoliko desetina metara iznad Jelisejskih polja u Parizu i zadivio okupljene gledaoce.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.