Kako zagrejanost prostorije deluje na produktivnost kod muškaraca i žena?

Poznato je da ženama uopšteno prijaju više temperature nego što je to slučaj kod muškaraca. Naučnici su otkrili da prilagođavanje temperature na radnom mestu utiče na produktivnost oba pola.

Kako zagrejanost prostorije deluje na produktivnost kod muškaraca i žena? Foto: Shutterstock

Temperatura na kojoj se osećamo prijatno varira od osobe do osobe. U proseku žene preferiraju više temperature u odnosu na muškarce. Naučnici su istraživali kako temperatura prostorije u kojoj boravimo utiče na produktivnost na poslu.

Tokom istraživnja ispitano je 543 studenata, sa Univerziteta u Kaliforniji, uz pomoć tri testa, na različitim temperaturama - između 16°C i 33°C. Rezultati testova iz matematike i verbalnih sposobnosti bili su bolji sa porastom temperature kada su u pitanju žene, a sa porastom temperature produktivnost kod muškaraca je opadala.

Poboljšanje rezultata proizašlo je iz bržeg rada i veće ispunjenosti testova odgovorima. 

Dr Tom Čang i dr Agni Kajaskait koji su radili na studiji navode objašnjenje da su ovi rezultati nastali kao posledica bolje motivacije, ali da je moguće da i mozak bolje i brže funkcioniše ako su uslovi optimalni.

Razlika u temperaturi između muškaraca i žena nije drastična, pa tako muškarcima nije neophodno da se smrzavaju da bi postizali bolje rezultate, već je u pitanju minimalna promena u odnosu na temperaturu koja odgovara ženama. Zanimljivo je da su rezultati trećeg testa, koji je zahtevao odgovore suprotne intuitivnim, pokazali najmanju zavisnost od temperature.

Poznato je da ženama odgovara toplija sredina, ali ukoliko ste žena i prijaju vam niže temperature može se reći da ste neuobičajeni ali ne i jedinstveni. Obrnuto važi za muškarce.

Ova istraživanja dovela su u pitanje statistiku koja prikazuje žene kao slabije matematičare.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...