Evropi na leto prete toplotni talasi i oluje

Dok će veći deo Evrope biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplotnih talasa, većem delu Balkana prete učestale jake grmljavinske oluje.

Evropi na leto prete toplotni talasi i oluje Foto: Shutterstock

Većem delu Evrope ovog leta prete opasni toplotni talasi, dok jugoistočnu Evropu i Balkan očekuju jake oluje, objavio je meteorološki servis AccuWeather u svojoj prognozi za nadolazeće leto.

"Dugoročna razdoblja suše poljoprivrednicima će uzrokovati probleme, a sušno vreme se očekuje širom kontinenta", navodi AccuWeather.

Dok će veći deo Evrope biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplotnih talasa, većem delu Balkana prete učestale jake grmljavinske oluje. 

"Iako delovi Balkana neće biti imuni na toplotne talase, ekstremne vrućine biće ograničene", piše AccuWeather.

Opasne oluje prete području od Grčke do Srbije, Rumunije i Bugarske, ali i delovima Jadrana. Ovakve jake oluje očekuju se najviše tokom poslepodnevnih i večernjih sati.

"Najveću opasnost doneće snažni vetrovi, grad i bujične poplave", zaključuje se u prognozi za Balkan.

Leto će u Evropi svakako obeležiti dugotrajni toplotni talasi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske. Vrućine će početi već u junu u Španiji i Portugalu, a kasnije će se širiti na sever i istok kontinenta.

Vrućine će biti dugotrajnije nego prošlog leta, kada su u delovima Portugala, Belgije, Holandije, Nemačke i Skandinavije zabeležene rekordne temperature, ali su uglavnom trajale samo nedelju dana. Kada najintenzivniji vreli talasi popuste, uslediće samo kratko razdoblje prosečnih temperatura pre nego što se ponovno popnu na opasne nivoe.

Temperature preko 38 stepeni očekuju se od severne Francuske, Belgije i Holandije pa sve do Poljske, Slovačke i Mađarske.

"Temperature će u delovima južne i istočne Francuske od juna do početka avgusta ići preko 40 stepeni Celzijusa", izjavio je meteorolog Tiluer Rojs.

Delove Španije i Portugala očekuju vreli talasi koji će trajati danima, a temperature će biti više od 43 stepena. Uz to, noći će biti vrlo tople pa stanovnici osveženje neće osetiti ni tada.

Intenzivni toplotni talasi i duga razdoblja suvog vremena tokom leta doneće i veliku opasnost od požara u većem delu zapadne i srednje Evrope.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.