Istorijsko otkriće koje ruši "zlatno pravilo" evolucije

Istraživač s Australijskog nacionalnog univerziteta tvrdi da je došao do istorijskog otkrića koje ruši "zlatno pravilo" evolucije.

Istorijsko otkriće koje ruši "zlatno pravilo" evolucije Foto: Shutterstock

Dejmijen Eskere, istraživač s Australijskog nacionalnog univerziteta koji je poreklom iz Čilea, tvrdi da je došao do istorijskog otkrića koje ruši "zlatno pravilo" evolucije po kojem životinjska vrsta ne može da povrati karakteristiku koju izgubi tokom evolucije.

Australijska državna televizija "Ej-Bi-Si" objavila je na svom sajtu abc.net.au priču o Eskereovom kontroverznom otkriću koje se tiče južnoameričkih guštera. Navodi se da su gušteri koji su razmnožavali polaganjem jaja tokom evolucije u novom staništu na hladnim vrhovima Anda pretvorili u vrste koje rađaju žive potomke kako bi se prigadili novom okruženju.

Saznajte i Kako je ljudska vrsta izgubila rep čak dva puta?

Eskere tvrdi da se nekoliko vrsta ovih guštera ponovo vratilo izleganju iz jaja kada su ih naučnici spustili sa planinskih vrhova u toplije predele. "Inkubacija jaja nije dovoljno dobra na niskim temperaturama, a naravno da je na planinskim vrhovima Anda prilično hladno. Polaganje jaja u takvom okruženju nije išlo, pa su oni evoluirali tako da rađaju žive mlade. Imamo snažne dokaze koji ukazuju da su oni reevolvirali i da polažu jaja kada se ponovo nasele u toplijim predelima", kaže Eskere.

On dodaje da "nijedan sisar nikada nije reevolvirao polaganje jaja, ali da izgleda da ovi gušteri to čine". On je u naučnom časopisu "Evolušn" (Evolution) objavio rad u kojem navodi da se "prelazak sa nošenja jaja na rađanje živih mladunaca i ponovo na nošenje jaja smatra izuzetno retkom evolucionom tranzicijom" i podsetio da je po Doloovom zakonu nepovratnosti izuzetno malo verovatno da jedna vrsta povrati karakteristiku koju izgubi tokom evolucije.

"Na primer, zmije su izgubile udove, pa bi reevolviranje udova bilo veoma malo verovatno ili nemoguće. Polaganje jaja spada u među klasične primere Doloovog zakona", naveo je Eskere, govoreći o principu nazvanom po belgijskom paleontologu francuskog porekla Luju Dolou. 

Pogledajte i Algoritam gušterove kože: transformacija okatog zelembaća

Ali, evolucionarni biolog s Univerziteta u Melburnu Oliver Grifit, za kojeg "Ej-Bi-Si" navodi da je specijalizovan za trudnoću kod guštera, poručuje da treba biti oprezan u vezi s Eskereovim otkrićem. "Zaista nam je potrebno da izvršimo dalje eksperimente pre nego što izreknemo tako snažne tvrdnje", kaže Grifit.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.