Tutankamonova grobnica uspešno restaurirana nakon devet godina

Devetogodišnji projekat restauracije grobnice egipatskog Faraona Tutankamona najzad je završen uspešno, jer su rešeni svi problemi koji su pretili njenom opstanku.

To je jedina grobnica iz faraonskog Novog kraljevstva (1550p.n.e.-1069p.n.e) koja je pronađena netaknuta, odnosno neopljačkana. Ono što je u njoj pronađeno pružilo je uvid u praksu sahranjivanja faraona, kao i u umetnička i zanatska dostignuća tog perioda.

Mada je većina pronađenih predmeta u grobnici sada u Muzeju egipatskih antikviteta u Kairu, posetioci grobnice i dalje mogu da vide Tutankamonovu mumiju, spoljni drveni kovčeg, sarkofag i slike koje prikazuju njegov život i smrt.

Tutankamon je, kako se pretpostavlja, vladao od 1334. godine pre nove ere do 1325. godine pre nove ere, za vreme XVIII dinastije.

Kako je vladavinu započeo u devetoj godini, veliki deo vlasti imao je vezir i Tutankamonov naslednik Aj, koji je bio najvažniji savetnik dvojici ili trojici faraona koji su mu prethodili.

Otkrijte i Drevna misterija: Zbog čega je Tutankamon umro mlad?

Misterija Tutankamonove smrti

Tutankamon je vladao Egiptom između osam i deset godina. Ispitivanja njegove mumije pokazala su da je bio veoma mlad kada je umro. Pretpostavlja se da je imao 19 godina kada je preminuo. Do tog zaključka se došlo posle ispitivanja njegovih zuba.

Uzrok Tutankamonove smrti dugo nije bio poznat. Telo je prvi put ispitivao tim Hauarda Kartera, dvadesetih godina prošlog veka. Egipatski arheolog Zahi Havas je 2005. izneo rezultate istraživanja Tutankamnove mumije po kojima nema podataka koji bi ukazivali na to da je faraon ubijen.

Postojala je rupa u glavi, ali je ona najverovatnije nastala tokom mumificiranja. Postoje nalazi koji ukazuju na mogućnost da je Tutankamon slomio nogu, i da je moguće da je umro od posledica infekcije.

Pogledajte i Po merama kralja: Tutankamonov krevet bio je pravo drevno čudo

Početkom 2010. tim naučnika iz SAD objavio je rezultate istraživanja DNK analize i rendgenskih snimaka Tutankamonovih kostiju, prema kojima je zaključeno da je faraon najverovatnije umro od posledica malarije, u kombinaciji sa koštanim oboljenjem.

"Nalazi navode na zaključak da su za smrt Tutankamona najverovatnije odgovorni loša cirkulacija krvi u koštanom tkivu, uz slabljenje ili delimično uništenje kostiju, u sprezi sa malarijom", naveo je Zahi Havas.

Poslednjim istraživanjem iz avgusta 2010. otkriveno je da je Tutankamon plod incesta, i da su njegovi roditelji u stvari brat i sestra. Do ovih podataka došlo se DNK ispitivanjem 16 mumija.

Naučnici smatraju da se zbog srodnosti roditelja lakše prenosi kopija loših gena na potomka. Snimanja skenerom pokazala su da je Tutankamon imao genetsku deformaciju stopala i rascep usne, što mu je otežavalo život.

Prema istraživanjima egiptologa Krisa Nauntona smatra se da je faraona udario točak kočija koje su se kretale velikom brzinom, i da mu je telo zbog toga bilo unakaženo i zahtevno za balsamovanje. Zbog loše urađenog balsamovanja njegovo telo se zapalilo u sarkofagu usled hemijske reakcije.

Izvor: N1ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.