Led na Grenlandu topi se brže nego što se mislilo: Prekasno je da ne bude nikakvih posedica!

Naučnici su otkrili da se gubitak leda na Grenlandu učetverostručio od 2003. godine, navodi se u novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS).

Led na Grenlandu topi se brže nego što se mislilo: Prekasno je da ne bude nikakvih posedica! Foto: Reuter Handout

Novo istraživanje pokazalo je da se najviše leda otopilo od početka 2003. do sredine 2013. na jugozapadnom Grenlandu, regiji koja se pre nije smatrala ključnim faktorom u podizanju nivoa mora jer tamo uglavnom nema velikih glečera.

"Znali smo da imamo veliki problem zbog povećane brzine topljenja leda", rekao je Majkl Bevis, glavni autor studije i profesor geodinamike na državnom Univerzitetu u Ohaju.

Pogledajte i Otapanje leda na Grenlandu sve ozbiljnije: Ovim svetskim gradovima preti nestanak

"Sada smo prepoznali drugi ozbiljan problem: velike količine ledene mase sve se više otapaju, a reke tu vodu prelivaju u more."

Očekuje se da će otapanje površinske mase, za koje autori studije kažu da je posledica globalnog zagrevanja, "u budućnosti jako pridoneti porastu nivoa mora".

Pogledajte i Jedinstvena lepota Grenlanda: Uživajte u čudesnom svetu koji se krije ispod leda (VIDEO)

"Jedino što možemo učiniti jeste da se prilagodimo i ublažimo dalje globalno zagrevanje - prekasno je da ne bude nikakvih posedica", kazao je Bevis.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.