Peščane dine prete domu Ankina Skajvokera u Tunisu

Na kulise izgrađene za potrebe snimanja filma „Ratovi zvezda – epizoda 1“, obrušiće se peščana dina, koja je već počela da „guta“ istočni deo…

Peščane dine prete domu Ankina Skajvokera u Tunisu Koordinate za Mos Espu na Google mapama su šir/duž 33.994296,7.842677

Ako bi filmu „Zvezdani ratovi: Fantomska pretnja“ bio potreban epilog, on bi se mogao nazvati „Osveta barhana“. A sve zbog toga što dine oblika polumeseca, koje nose turkijski naziv barhan, polako „gutaju „tačku u Sahari na kojoj je izgrađeno rodno mesto Anakina Skajvokera za potrebe snimanja filma iz 1999. godine.

Set se nalazi u blizini grada Tozer u Tunisu, a odmah po odlasku filmske ekipe, mesto je postalo svojevrsni cilj hodočašća mnogobrojnih ljubitelja serijala. Na hiljade ljudi se svake godine uputi kroz pustinju ka izmišljenom gradu Mos Espa, na planeti Tatuin, gde je mladi Anakin živeo sa svojom majkom i radio kao rob.

Među njima se više puta našao i Ralf Lorenc, ali ne kao poklonik čuvenog serijala (iako priznajte da jeste ljubitelj), već kao naučnik sa Džon Hopkins Univerziteta, koji proučava dine na Marsu i Zemlji.

On je objasni da dina koja preti da „potopi“ istoči deo kulise pripada vrsti barhan, kao i da je gotovo nemoguće zaustaviti nalete peska u budućnosti.

Upoređujući seriju satelitskih snimaka, istraživači su izračunali da se ove dine pomeraju brzinom od 15 metara godišnje. U jednom momentu, one će u potpunosti prekriti Mos Espu, uništiti kulise i nastaviti dalje svojim putem.

„Prepuštena sebi, dina će proći kroz lokaciju u toku narednih šest godina“, kaže Lorenc. „Ipak, naši saradnici iz Tunisa su objasnili da bi lokalne vlasti mogle da raščiste pesak kako bi očuvali ovu turističku atrakciju.“

A da li bi to bilo vredno truda?

Lorenc smatra da je slanje buldožera na dinu „skupa i ne tako elegantna ideja“, a dodaje i da bi to bilo samo privremeno rešenje, zato što još veći barhan stiže posle trenutnog napadača. S druge strane, on se slaže „da bi bila šteta da kulise budu potpuno uništene“.

Izvor: National Geographic Newsostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.