Novi izgled kenijskog kovanog novca: Životinje umesto lidera (FOTO, VIDEO)

Kenija je odlučila da na svojim kovanicama umesto likova predsednika stavi divlje životinje, za šta se veruje da je pokušaj da se spreči glorifikacija lidera zemlje.

Novi izgled kenijskog kovanog novca: Životinje umesto lidera (FOTO, VIDEO) Foto: Reuter/Thomas Mukoya

Centralna banka Kenije predstavila je nove kovanice od jednog, pet, 10 i 20 šilinga koje će sa jedne strane krasiti žirafa, nilski konj, lav i slon, a sa druge kenijski grb.

Prethodni novčići su štampani sa likovima tri bivša predsednika Kenije - Džomo Kenijata, Danijel arap Moi i Mvaj Kibaki, međutim mnogi Kenijci su ovo videli kao pokušaj lidera da promovišu i personalizuju Keniju, prenosi BBC. 

Pogledajte i Indijski grad u kojem ne postoje politika, novac, automobili...

Predsednik Kenije Uhuru Kenijata je rekao da su nove kovanice velika promena i da dokazuju da je “narod Kenije prešao dug put”. On je dodao da kovanice odražavaju raznoliku kulturu i prirodnu sredinu Kenije, dok istovremeno pokazuju “aspekte koji najbolje opisuju istočnoafričku naciju”.

“Nacionalna valuta nije samo instrument razmene vrednosi. Motivi i elementi dizajna na valutama predstavljaju jedinstven način beleženja nacionalne istorije, slaveći raznoliku kulturu i prirodnu sredine zemlje.”

Pogledajte i 10 najbogatijih životinja u istoriji

Mnogi ljudi veruju da je ovo sjajna ideja i odličan primer koji bi trebalo da slede i ostale zemlje. ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.