Otvoren najduži prekomorski most na svetu: Umesto za nekoliko sati, od Hongkonga do Makaoa za 30 minuta! (VIDEO)

Predsednik Kine Si Đinping zvanično je otvorio 55 kilometara dug most, koji povezuje Hongkong sa Makaom, kao i gradom Džuhajem, na kopnu južne provincije Guangdong.

Otvoren najduži prekomorski most na svetu: Umesto za nekoliko sati, od Hongkonga do Makaoa za 30 minuta! (VIDEO) Foto: AP/Lui Siu Wai

Izgradnja je trajala devet godina, a troškovi su iznosili oko 20 milijardi dolara. Most dug 55 kilometara prostre se preko delte Biserne reke.

Deo te saobraćajnice ide kroz tunel ispod mora, čime se brodovima omogućava nesmetani prolaz kroz deltu Biserne reke (Đuđjan), srce kineskog proizvodnog sektora.

Vrtoglavih 1400 metara: Most u Vijetnamu pridržavaju džinovske ruke (VIDEO)

Rojters navodi da će, sa otvaranjem ovog mosta, koji ima veliki ekonomski i politički značaj, vreme putovanja preko delte Biserne reke sa nekoliko sati svesti na samo 30 minuta.

Pogledajte i 8 najlepših mostova na svetu

Most predstavlja fizičku vezu sa Hongkogom, finansijskim centrom Azije, nad kojim je Kina od Britanije preuzela kontrolu 1997. godine uz garancije da će taj poluautonomni region zadržati svoj pravni i ekonomski sistem u narednih 50 godina.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...