Jeziva tajna Grada svetlosti: Ispod ulica Pariza se nalazi mesto koje ledi krv u žilama

Oko 20 metara ispod trgova i ulica Grada svetlosti nalaze se podzemni kamenolomi sa kraja 18. veka koji su međusobno povezani hodnicima. Pariske katakombe, odnosno gradska kosturnica je deo ovih podzemnih kamenoloma.

Jeziva tajna Grada svetlosti: Ispod ulica Pariza se nalazi mesto koje ledi krv u žilama Foto: Profimedia

Kako bi se rasteretila prenatrpana pariska groblja i sprečile zaraze, vlasti su odlučile da premeste posmrtne ostatke iz zajedničkih grobnica. Smatra se da je u to vreme čak šest miliona posmrtnih ostataka premešteno u pariske kosturnice.

Pogledajte i jezivi Pariz

Tokom Drugog svetskog rata pripadnici pokreta otpora su koristili mrežu tunela ovih katakombi za tajna okupljanja i nesmetano kretanje.

Foto: Profimedia

Mladi u Parizu pronalaze razne načine kako da zaobiđu glavni ulaz i uđu u podzemnu mrežu hodnika kroz druge ulaze, ili podrume starih kuća.

Saznajte i 10 sitnica zbog kojih ceo svet voli Pariz

Oni koji žele legalno i organizovano da se spuste u mračno carstvo i da se suoče sa muzejom smrti, gde su zidovi sagrađeni od kostiju pokojnika, mogu doći do trga Denfert-Rochereau. Tamo će videti upozorenje da dole vladaju mrtvi. Ako se ne bojite duhova prošlosti, možete da vidite deo mračnih pariskih tajni koji je otvoren za javnost.

Foto: Profimedia

Katakombe su jedna od najpopularnijih atrakcija Pariza; toliko su omiljene da se na ulaz čeka satima.

Osobama sa invaliditetom, osobama sa srčanim bolestima, kao i deci ulaz se ne preporučuje.

Foto: Profimediaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.