Neobičan "plod ljubavi": 300 metara duga paučina prekrila obalu Grčke (VIDEO)

Stanovnici Aitolika, gradića u zapadnoj Grčkoj, nedavno su se probudili i primetili da su njihove plaže prekrivene paučinom koja je delo zaljubljenih paukova.

Neobičan "plod ljubavi": 300 metara duga paučina prekrila obalu Grčke (VIDEO) Foto: YouTube/printscreen

Ispostavilo se da je masivna mreža duga 300 metara, koja se proteže preko obale, plod ljubavi paukova. Ispod mreže grmlje izlgeda savijeno, a lišće palminog drveta kao da je zamrznuto. A ispod svega, zaljubljeni parovi paukova zauzeti su izgradnjom, hranom, i naravno, reprodukcijom. 

Marija Cazaki, vanredni profesor na odeljenju za biologiju i genetiku na Demokratskom univerzitetu u Trakiji, kaže da je ova pojava sezonska. 

Saznajte i Spajdermenova nauka: Može li paukova mreža da zaustavi voz?

"Ovaj fenomen koji smo videli u Aitoliku nije presedan", kaže Marija Cazaki. "To je sezonski fenomen koji se pojavljuje uglavnom na kraju leta i početkom jeseni, a izazvan je od paukova roda Tetragnata.

Tetragnata paukove ponekad nazivamo i "izduženi pauci", zbog njihovih izduženih tela. Žive po čitavom svetu u blizini vodenih staništa i odlični su graditelji mreža. Ove mreže se ne prave samo zbog hvatanja plena, već i zbog gneždenja.

Otkrijte i Zašto pauk "sluša" svoju mrežu?

Obale prekrivene mrežom deluju i prelepo i grozno u isto vreme. "Postoji ogroman broj mužjaka i ženki koji se pare ispod ovih mreža", kaže Cazakova. "Sve ovo je rezultat povoljnih uslova koji su omogućili stvaranje ove ogromne populacije".

Topla temperatura i visoka vlažnost priobalne Grčke pomažu u stvaranju uslova za parenje paukova, kao i povećanju plena u vidu komaraca.

Pauci Aitolika verovatno će nastaviti parenje dovoljno dugo da osiguraju sledeću generaciju, a zatim umru, bez ikakvog trajnog oštećenja po okolinu.

Izvor: livescience.comostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.