U okolini Londona pronađeni tuneli, sobe i tajni bunker iz Drugog svetskog rata (VIDEO)

Sagrađen poput utvrđenja u oko 300 godina starim pećinama, bunker je služio kao skrovište britanskih snaga tokom Drugog svetskog rata.

U okolini Londona pronađeni tuneli, sobe i tajni bunker iz Drugog svetskog rata (VIDEO) Foto: Profimedia

Jugozapadno od Londona nalazi se grofovija Sari, koja je u 19. veka imala najgušću mrežu prigradskih železnica na svetu, s čak sedam terminala u Londonu. Nakon Drugog svetskog rata rast tih naselja usporen je jer je dobar deo grofovije proglašen zelenim pojasom Londona i parkom prirode. Ispod prelepe faune, duboko pod zemljom, decenijama se skrivao ratni bunker na koji je naišao Voren Teper iz Hempšira.

Pogledajte i Komunistički bunkeri u Albaniji žive novim životom

Sagrađen poput utvrđenja u oko 300 godina starim pećinama, služio je kao skrovište britanskih snaga tokom Drugog svetskog rata. U pomalo jezivim, napuštenim tunelima Voren je pronašao nekadašnje kancelarije, hodnike i kontrolne sobe, a stručnjaci kažu kako su prostorije korišćene kao komunikacijska baza za železnicu.

Zavirite i u Unutrašnjost Staljinovog tajnog bunkera u Samari (FOTO)

Danas ruševan prostor prepun rđe bio je dovoljno velik za 30 ljudi koji su cirkulisali između bunkera i Voterlua pazeći da se železnički promet nesmetano odvija. Otkriće ratne pećine omogućili su građevinski radovi nakon kojih se ukazao skriveni ulaz. Prolaz u bunker sprečen je velikim metalnim vratima kako bi se sprečili istraživači da uđu u potencijalno opasne prostore.

Izvor: Punkufer.hrbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.