Bale majmuni koji žive u različitim područjima imaju različit DNK

Bale majmuni koji žive u kontinuiranim bambusovim šumama imaju različitu mitohondrijalnu DNK od Bale majmuna koji žive u fragmentovanim šumama, prema studiji objavljenoj u časopisu "BMC Evolutionary Biology".

Bale majmuni koji žive u različitim područjima imaju različit DNK Foto: Youtube printscreen

Doktor Adisu Mekonen i njegove kolege na Univerzitetu Oslo, Norveška, izučavali su genetsku različitost dve populacije Bale majmuna. Analiza mitohondrijalne DNK ukazala je na jake genetičke razlike između majmuna koji su živeli u kontinuiranim šumama ili fragmentovanim šumama. Istraživači su otkrili da su populacije Bale majmuna toliko različite da su majmuni iz fragmentovanih šuma bili više slični vervetima (majmuni koji su veoma društveni i rasprostranjeni u istočnoj i južnoj Africi) i grivetima (afrički zeleni majmuni) nego Bale majmunima iz kontinuiranih šuma.

Autori objašnjavaju da su Bale majmuni, slični gigantskim pandama i bambusovim lemurima, naročito podložni promenama u njihovom staništu pošto se u velikoj meri oslanjaju na bambus i naseljavaju mala geografska područja, i pretpostavlja se da su manje fleksibilni u prilagođavanju promenljivom okruženju nego vrste koje se ne oslanjaju toliko na jedan izvor hrane i jednu oblast. Rezultati ove studije sugerišu da slično kao i drugi sisari specijalizovani za bambus, kao što su gigantske pande i bambus lemuri, majmuni Bale su trenutno u velikom riziku od izumiranja u divljini zbog izmene staništa.

Bale majmuni su jedni od najmanje istraživanih afričkih primata, tako da je sakupljanje osnovnih podataka o genetičkoj strukturi populacije i evolucionoj istoriji ključno za procenu njihovog statusa očuvanja i zaštite.

Istraživači objašnjavaju da su potrebna dalja istraživanja koja se fokusiraju na genetske markere i morfološke i ekološke studije kako bi se dodatno razumela evolucijska istorija ove neobične i retke vrste.

Izvor: naucnenovosti.mebonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.