Morski gospodin mama: Jeste li znali da mužjaci morskog konjica na svet donose mlade?

Unutar roda Hippocampus porađa se konjić suprotnog pola. Trideset i pet vrsta ovog roda jedinstvene su u životinjskom svetu: njihovi mužjaci, a ne ženke, ostaju bremeniti. I to sa više nego propisnim brojem mladunaca!

Morski gospodin mama: Jeste li znali da mužjaci morskog konjica na svet donose mlade? Foto: Shutterstock

Ali svemu prethodi ples. Tokom višednevnog rituala parenja par morskih konjića satima pliva u bliskom dodiru, ponekad priljubljenih njuškica i isprepletenih repova. „Jeste li videli onaj crtež na kojem dva morska konjića oblikuju srce? Skoro da je sasvim tako”, kaže Lesli Matsušige, pomoćnica upravnika akvarijuma Birč pri Okeanografskom institutu Skrips.

Ova romantična poza dovodi u ravan ženski organ za polaganje jaja sa otvorom na „priplodnoj vrećici” mužjaka. Ona polaže na stotine jajašaca; on ih oplođuje i zatvara vrećicu, gde se jajašca razvijaju u mlađ. Mužjaci morskog šila i morskog zmaja, srodnika morskog konjića, legu jajašca u naborima tela. Samo morski konjići koriste zatvorenu vrećicu, nalik na matericu.

Posle perioda gestacije, koji u zavisnosti od vrste morskog konjića traje od 14 do 28 dana, mužjak dobija kontrakcije i izleže potomstvo, do 1.500 mladunaca. Međutim, preživi tek delić od ovolikog broja. Umiru jer postanu žrtve uništenih staništa, plen grabljivaca ili usputne žrtve ribarskog izlova. Prodaju ih većinom kao retku i zanimljivu vrstu ili kao sredstva lečenja u tradicionalnoj medicini. Lesli Matsušige kaže da se u tradicionalnoj azijskoj medicini godišnje upotrebi oko 25 miliona jedinki. Sreća je, onda, što ih se izlegne toliko mnogo.

ZANIMLJIVOST 
Neki mužjaci mogu ujutro da izlegu na stotine mladunaca, a već uveče da ponovo postanu bremeniti.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.