Razmnožavanje gupija: Kako "drugarica" može da pomogne u odbrani od pohotnog mužjaka

U sklopu društvenih odnosa koji vladaju u ljudskoj zajednici muškarcu tokom udvaranja može da pomogne drugar. U sklopu društvenih odnosa koji vladaju u zajednici trinidadskih gupija (Poecilia reticulata) ženka izbegava udvarače uz pomoć drugih ženki.

Razmnožavanje gupija: Kako "drugarica" može da pomogne u odbrani od pohotnog mužjaka Foto: Shutterstock

Ženka ove male, slatkovodne ribe prihvata udvaranje i pokušaje parenja samo u određeno vreme, kada ispušta naročita hemijska jedinjenja. S druge strane, mužjak je neprestano pohotan, a ako sretne ženku koja ne ispušta hemijska jedinjenja kojima izražava svoj pristanak, on će verovatno i dalje pokušavati da se s njom pari. Ženka će, radije nego da gubi energiju na odbijanje ovih nasrtaja, „koristiti svoju sposobnost da ih pre svega smanji”, napisala je istraživač Safi Darden u studiji koja je objavljena u „Radovima Kraljevskog društva B”.

Stoga ženka primenjuje strategiju uključivanja prijateljice. Ona koja ne prihvata udvaranje mota se u blizini one koja luči hemikalije. „Udruživanje sa seksualno privlačnijim ženkama” pomaže ženki da izbegne neželjeno udvaranje, kaže Dardenova.

Koliko jak mora da bude instinkt nezainteresovane ženke da bi se ona sakrila među svojim zamamnijim sestrama? Toliko jak, izveštava Dardenova, da tokom testova u laboratorijskim bazenima ženke koje ne prihvataju udvaranje plivaju ka onom kraju bazena u kojem se voda oseća na ženke koje ispuštaju hemijska jedinjenja, iako njih tamo nema.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.