Mračna tajna najstarijeg Nacionalnog parka: Ovo je jedino mesto na svetu gde se ne odgovara za ubistvo

Pored toga što zbog svoje zabačenosti deluje kao idealno mesto za savršen zločin, jedan od najvećih nacionalnih parkova u Americi zapravo to i jeste...

Mračna tajna najstarijeg Nacionalnog parka: Ovo je jedino mesto na svetu gde se ne odgovara za ubistvo Foto: Profimedia

Zamislite toliko udaljeno mesto, da ne možete da mu priđete nijednim putem - nema tragova ljudskog života, a svuda oko vas je divljina usred koje postoji čak i supervulkan.

Dobrodošli u Jelouston, nacionalni park pod zaštitom UNESCO, koji se prostire na tromeđi država Vajoming, Montana i Ajdaho, zahvatajući površinu od skoro 9.000 kvadratnih kilometara.

Ova lokacija, koja je nazvana “zona smrti”, prvi put je osvojila pažnju javnosti 2005. godine zahvaljujući radu profesora Brajana Kalta sa Univerziteta Mičigen.

Saznajte i Da li je ova žena najmasovniji evropski serijski ubica?

U eseju pod nazivom “Savršen zločin” Brajan je istakao da, iako većina parka obuhvata državu Vajoming, mali deo se proteže preko Montane i Ajdaha.

To podrazumeva sledeće - kada bi dva čoveka kampovala u delu parka koji pripada Ajdahu, ukoliko bi se posvađali, pa jedan ubio ovog drugog, ubica bi imao pravo da mu se sudi pred porotom.

Otkrijte i Kako se dogodilo prvo ubistvo u ljudskoj istoriji?

Razlog je zato što, prema šestom amandmanu, optuženi ima pravo na suđenje od porote države i okruga u kome se zločin počinio, prenose mediji.

Problem, međutim, nastaje zbog toga što bi, prema šestom amandmanu američkog ustava, u poroti morali da sede ljudi iz Ajdaha i Vajominga, a u ajdaškom delu nema stanovnika.

Pogledajte i Zavirite u Jelouston, najstariji Nacionalni park na svetu

Srećom, do sada niko nije testirao da li ova rupa u zakonu zaista funkcoiniše. 

"Sud će se možda neće složiti sa mojom teorijom, ali u svakom slučaju ovaj esej nije napisan da bi inspirisao nekoga da ode i počini zločin", napisao je Brajan u završnici svog rada.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...