Počinje BELEF 2013

Ovogodišnji BELEF biće održan od 21. juna do 15. jula i pod sloganom Diši! Ne diši!

Počinje BELEF 2013 Foto: promo

U 25 festivalskih dana u okviru koncepta Festival festivala publici će se na 22. Beogradskom letnjem festivalu predstaviti 13 festivala i festivalskih programa koji su i ove godine besplatni za posetioce.

Zadržavajući prošlogodišnju koncepciju festival festivala, Beograđani i gosti Beograda će u 25 festivalskih letnjih dana imati prilike da na novoj Belef sceni u dvorištu Pete beogradske gimnazije u Ilije Garašanina 24 u blizini Tašmajdana besplatno uživaju u kvalitetnom filmskom i muzičkom programu, književnosti, igri, kao i različitim umetničkim performansima. Edukativni karakter festivala i ove godine biće realizovan kroz program podizanja svesti o ekologiji.

Na otvaranju festivala 21. juna, procesijom na Trgu Republike i u Knez Mihailovoj ulici prisutne će u ime Beogradskog letnjeg festivala pozdraviti ulični zabavljači, žongleri i akrobate sa svih strana sveta u okviru Baskerfesta na Belefu. Publika će na istom mestu imati prilike da program Baskerfesta na Belefu odgleda još i 22. i 23. juna.

U okviru Belefa biće održan niz mini festivala, među kojima su Attic Night, Supernatural, StandUpFest i td. Pored Attic Night-a, za dobru muziku pobrinuće se i učesnici Ring Ring festivala na Belefu. Belef scena u dvorištu Pete u tri festivalska dana, od 7. do 9. jula ugostiće Mohameda Rezu Mortazavija iz Irana, Unavantalunu iz Italije, Shazalakazoo iz Srbije, The Buda Folk Band iz Mađarske, i svojevrsnu od publike priznate zvezdu world muzike Lajka Feliksa.

Kao i prošle godine, publika će imati prilike da uživa i u novom izdanju festivala Sedam veličanstvenih na Belefu. U okviru festivala koji predstavlja eksluzivni prostor za promociju evropskih autorskih dugometražnih dokumentaraca i bioskopa na otvorenom na Belef sceni od 10. do 12. jula biće predstavljen koncept svojevrsne autorske večeri. Tako će se u okviru festivala predstaviti dela autora Tomasa Ridelšajmera iz Nemačke, Mike Ronkainena iz Finske i Marka Isaksa iz Velike Britanije. Od svakog autora biće prikazana po dva filma.

Za sve vreme trajanja festivala građani će imati priliku da uživaju u skulpturama u okviru projekta Terratorija na Belefu. Skulptorna rešenja biće izložena u fontanama na Trgu Republike, na platou ispred Hrama Svetog Save, i u okviru Belef scene u dvorištu Pete. Cilj projekta je markiranje otvorenih urbanih lokacija i njihovo artikulisanje u umetničke sadržaje. Učesnici ovogodišnje Terratorije su mladi umetnici i studenti Fakulteta likovnih i Primenjenih umetnosti iz Beograda, Akademije umetnosti iz Trebinja i sa Cetinja, te Beaux-Arts iz Pariza, Akademije primenjenih umetnosti iz Beča i Lasalle fakulteta umetnosti iz Singapura. Pored Terratorije, sve vreme trajanja Belefa biće prisutna i izložba na otvorenom Blink na Belefu.

Detaljan program pogražite na sajtu www.belef.orgbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.