Izuzetno otkriće u Pompeji: Pronađen skelet muškarca koji je pokušao da pobegne od erupcije (VIDEO)

Zvaničnici arheološkog lokaliteta Pompeja saopštili su novo otkriće - skelet muškarca pogođenog ogromnim kamenom dok je pokušavao da pobegne od erupcije vulkana Vezuv 79. godine.

Izuzetno otkriće u Pompeji: Pronađen skelet muškarca koji je pokušao da pobegne od erupcije (VIDEO) Foto: EPA/Ciro Fusco

Zvaničnici Pompeje objavili su fotografiju skeleta, a na njemu se nalazi veliki kameni blok koji je, kako se veruje, pogodio grudi žrtve tokom erupcije Vezuva u kojoj su nestali antički gradovi Pompeja, Herkulanum i Stabija, a hiljade ljudi su poginule.

Skelet je pronađen tokom nedavnog iskopavanja i veruje se da je u pitanju muškarac star 35 godina koji je nastradao u eksploziji. 

Arheolozi nisu pronašli lobanju žrtve. 

Pogledajte i Neverovatna sudbina ljudskog tela nakon smrti

Prema rečima zvaničnika, taj čovek je imao poteškoće s hodanjem, što je otežalo beg. 

Foto: EPA/Ciro Fusco

Generalni direktor arheološkog lokaliteta Masimo Osana rekao je da je u pitanju "izuzetno otkriće" koje doprinosi stvaranju bolje "slike istorije i civilizacije tog doba". 

Oživljavanje Pompeje: Restaurisano šest građevina u antičkom gradu

Pompeja je dobro očuvana ispod vulkanskog pepela i lave, pa je ostala kao svedočanstvo o životu i kulturi Rimljana tog vremena. 

Grad Pompeja, južno od današnjeg Napulja, osnovan je u šestom veku pre nove ere i tokom 700 godina - do erupcije vulkana Vezuv koji ju je zatrpao pepelom, spalio i okamenio, tu su živeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani. 

Otkriveno i Šta se krije unutar „mumija iz Pompeje“

Pompeju je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) 1997. godine stavila na listu svetske baštine.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.