Vesti

Atrakcija na Tajvanu: Zavirite u Hotong, rudarski gradić u kome caruju mačke (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Maleni tajvanski grad nekada je zahvaljujući uglju bio napredan rudarski grad. Međutim, danas je ovo mesto pravi raj za ljubitelje mačaka koji dolaze iz celog sveta da ih fotografišu, hrane ih i igraju se sa njima.

Houtong, što u prevodu znači “pećina majmuna”, je selo na severu Tajvana koje je nekada bilo poznato po lokalnoj pećini punoj majmuna. Do danas nije poznato šta se tačno dogodilo sa primatima, ali tokom dvadesetih godina prošlog veka, dok je zemlja bila pod vladavinom Japana, u Houtongu je nađen ugalj. Gradić je ubrzo postao jedan od najvećih snabdevača uglja u državi, a broj stanovnika je rapidno počeo da se povećava. 

Ipak, do sedamdesetih godina ugalj je već bio stara vest. Mlađi stanovnici Houtonga počeli su da se sele u potrazi za prilikama koje pružaju veći gradovi, a do devedesetih godina prošlog veka, rudarska industrija gotovo je nestala. Broj stanovnika se smanjio na manje od 100 ljudi, a popularnost mesta gotovo je iščezla.

Pogledajte i 15 neverovatnih činjenica koje niste znali o mačkama

Ipak, mali rudarski grad ponovo je dospeo u žižu interesovanja, a sve zahvaljujući penzionerki Čan Bi-jun, koja je kao veliki ljubitelj mačaka odlučila da se brine o macama čiji su vlasnici napustili grad. 

"Počela sam da se brinem o pet mačaka koje su pripadale mom komšiji koji je preminuo pre devet godina. Mačke su se sve više i više kotile. Sada hranim polovinu mačje populacije u Houtongu", izjavilaje Čan.

Pogledajte i Azijski grad opsednut mačkama

Danas posetioci uglavnom dolaze da fotografišu više od 120 veselih mačaka koje se izležavaju po "Mačjem selu" i uživaju u pažnji i poslasticama koje im donose turisti.

Blizina glavnog grada i direktna linija vozom obezbeđuju neprekidan priliv turista svakog vikenda. Mačke su navikle na fotografisanje, a njihovi portreti često se mogu videti na društvenim mrežama.

Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u septembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.